La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bezos treu mèrit al vol espacial de Branson perquè volarà “molt baix”

- REDACCIÓ Barcelona

El fundador d’Amazon, Jeff Bezos, va remarcar ahir que el vol a l’espai d’avui del multimilio­nari britànic Richard Branson no s’hauria de considerar com a tal, ja que no arribarà a prou altitud, 100 quilòmetre­s, cosa que va assegurar que sí que aconseguir­à amb el seu viatge tripulat en el Blue Origin.

Un dia abans de l’enlairamen­t de Branson amb una aeronau de la seva companyia Virgin Galactic, que aconseguir­à una altitud de 90 quilòmetre­s, Bezos va restar importànci­a a aquest viatge.

“Només un 4% del món reconeix el límit de 90 quilòmetre­s o 50 milles com el principi de l’espai. New Shepard –el coet que utilitzarà Bezos– vola per sobre de tots dos. Un dels molts beneficis de volar amb Blue Origin”, va dir la companyia en un comunicat sobre la missió de la seva aeronau.

Bezos ha insistit que l’espai comença en l’anomenada línia Kármán, a 100 quilòmetre­s d’altitud, límit que sí que traspassar­à la seva aeronau.

Branson s’enlairarà a les 15 hores avui –hora espanyola– des de Nou Mèxic junt amb els pilots Dave Mackay i Michael Masucci. També l’acompanyar­an els especialis­tes en tripulació de la missió Beth Moses, Colin

Bennett, i Sirisha Bandla. I ho farà nou dies abans de la missió planejada pel fundador d’Amazon, enmig d’una creixent rivalitat entre els multimilio­naris.

Una nau d’abastament tripulada per CJ Sturckow i Kelly Latimer transporta­rà l’avió espacial suborbital VSS Unity on viatjarà l’equip. Els aparells volaran junts fins que arribin a uns 15 quilòmetre­s d’altitud, moment en què l’avió emprendrà el seu propi vol.

VSS Unity passarà a aconseguir una velocitat supersònic­a d’uns 3.700 quilòmetre­s per hora amb què arribarà al límit amb l’espai. Branson i el seu equip estaran llavors a uns 90 quilòmetre­s d’altitud sobre la superfície terrestre i gaudiran d’uns quatre minuts d’ingravides­a.

Bezos va anunciar a començamen­ts de juny la seva intenció de viatjar a l’espai a bord d’una aeronau de la seva companyia Blue Origin –el 20 de juliol–, que porta des de principis de segle competint amb Virgin Galactic en la cursa de transport aeroespaci­al de passatgers.

Al seu costat viatjaran el seu germà, Mark Bezos, la pilot de 82 anys Wally Funk i un quart passatger que es va imposar en la subhasta llançada per Blue Origin, ja que va pagar 28 milions de dòlars, el seu nom encara no ha estat revelat.

Bezos i Branson comparteix­en la seva obsessió amb l’espai amb el també multimilio­nari Elon Musk, que ha expressat el seu desig de fundar una ciutat a Mart que tingui un milió d’habitants el 2050, mentre que Branson es proposa de traslladar a l’espai el model actual de viatges aeris, amb trajectes a altíssima velocitat i transport a hotels en altres planetes.c

El multimilio­nari britànic s’enlaira avui i la seva nau arribarà a una altura de 90 km

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain