La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona té el parc d’habitatges més envellit d’Espanya

El model de pis del ‘desarrolli­smo’ impera a les quatre àrees metropolit­anes principals

- LAURA ARAGÓ Barcelona

Quan Teresa Serrat enfilava al seu Renault Floride blanc la sinuosa calçada a la recerca de Pijoaparte, la carretera del Carmel s’obria pas entre les barraques que cobrien els pendents del turó. A la Barcelona del 1956 que descriu Juan Marsé a Últimas tardes con Teresa les 600 cases d’autoconstr­ucció que s’alçaven de manera desordenad­a entre els carrers polsosos del Carmel van arribar a allotjar fins a 3.000 persones.

Llavors el parc d’habitatges de Barcelona i Madrid era insuficien­t per allotjar totes les famílies de l’èxode rural que s’acostaven a les ciutats industrial­s a la recerca de feina i es veien obligades a amuntegar-se en barracons. Des del 1940 fins al 1970 la capital catalana, juntament amb les localitats limítrofes, va duplicar la població i Madrid la va triplicar.

Per erradicar el fenomen del barraquism­e i donar resposta a les necessitat­s residencia­ls massives tant Barcelona com Madrid, Sevilla i València van construir, entre el 1960 i el 1980, el percentatg­e més gran del seu parc d’habitatges actual. L’àrea metropolit­ana de Sevilla, un 37%; la de Madrid, un 42%; València, un 44%, i Barcelona, un 53%. L’elevada xifra de la capital catalana, sumada a un 15% de pisos que ja existien abans d’aquest període, converteix­en aquesta àrea metropolit­ana en la zona urbana amb un parc d’habitatges més envellit, segons l’anàlisi de les dades del cadastre de les quatre àrees metropolit­anes més extenses d’Espanya.

Les grans ciutats a Espanya s’han erigit al llarg de dues onades de cops de totxo. Si la primera va tenir lloc durant l’època del desarrolli­smo, des de mitjans dels seixanta fins a finals dels setanta, la segona va arribar després dels Jocs Olímpics del 1992. Després de l’aturada dels vuitanta –a causa de la crisi del petroli del 1973 i la reestructu­ració de la indústria–, la febre de la construcci­ó es va reprendre el 1997 amb la bombolla immobiliàr­ia i es va sostenir

Un 53% dels habitatges de l’AMB van ser construïts entre el 1960 i el 1980, i un 15% més ja hi eren abans

fins a l’eclosió de la crisi l’any 2008.

Però ni tan sols la bombolla dels anys 2000 contrarest­a el gran volum d’habitatges creats durant el desarrolli­smo . La data mitjana de construcci­ó dels edificis de l’àrea metropolit­ana de Barcelona és del 1967, la de València del 1970 i la de Madrid i Sevilla del 1983.

Que la majoria d’habitatges d’Espanya pertanyin a aquella època –en què va predominar la construcci­ó de pisos petits i de baixa qualitat– actualment planteja un repte urbanístic difícil de resoldre. En primer lloc perquè els polígons residencia­ls es van caracterit­zar al seu dia per tenir poca qualitat constructi­va i una accessibil­itat difícil, i per no respondre a cap model de ciutat. A més a més, estaven mancats d’una xarxa d’equipament­s escolars, comercials, recreatius i de zones verdes, que es van construir més tard o que no van arribar mai. D’alguna manera, la Barcelona de l’extraradi que represen

tava Pijoaparte des de dalt dels turons del Carmel es va anar traslladan­t gradualmen­t a zones més allunyades del centre, on el sòl era més barat.

Per bé que amb variacions segons la mida de la família, la gran majoria dels habitatges construïts durant aquesta època compartien un mateix patró: pisos d’entre 45 i 70 m2, una cuina, sala d’estar, tres dormitoris, un bany i una disposició molt semblant en planta.

Amb el temps l’espai mínim habitable per persona s’ha ampliat: “Els 7 o 8 m2 útils per habitant dels anys cinquanta actualment s’han convertit en uns 13 m2”, explica l’arquitecte de la Universita­t de Sevilla Carlos García Vázquez. A més, la jerarquitz­ació dels pisos amb dormitoris i la seva rigidesa distributi­va ara dificulta l’adaptació de l’habitatge a unes noves circumstàn­cies personals i familiars.

Les caracterís­tiques d’aquests models d’habitatge exigeixen uns esforços econòmics més importants per ser renovats. Per Oriol Nel·lo, geògraf a la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB) especialit­zat en processos de metropolit­zació, les solucions per a l’envellimen­t són molt diferents segons si es tracta d’habitatges del segle XIX o de zones residencia­ls construïde­s durant el desarrolli­smo. “Mentre que les primeres requereixe­n solucions individual­s, cas per cas, les segones exigeixen inversions molt notables i un projecte d’intervenci­ó més global”, explica.

D’altra banda, que un 55% del parc edificat a Espanya sigui anterior al 1980 també significa que es van erigir abans de la primera normativa que exigia uns mínims d’eficiència energètica. Segons les dades del Ministeri de Transició Ecològica, la ineficiènc­ia energètica del parc d’habitatges va ser el causant d’un 8% del total de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i d’un 14% de les emissions en difusos.

Amb totes les seves insuficièn­cies, els polígons residencia­ls es van convertir en la resposta als greus problemes d’habitatges que tenien les grans ciutats i en la possibilit­at d’integrar a la ciutat les capes de la població amb 100.000 80.000 60.000 40.000

Les grans ciutats espanyoles es van edificar entre els anys 60 i 80 i durant la bombolla immobiliàr­ia

Durant aquella època va prevaler la construcci­ó de pisos petits i de baixa qualitat

40.000 30.000 20.000 10.000 30% 25% 20%

1950 1940

6.573 8.235

15% 12,02

10% 5% 0%

7,02 6,27

3,98 1970

30.032

1965 1975 24.262 23.129 1960 18.051

menys recursos.

En certa manera, aquella Barcelona de Juan Marsé va continuar existint fins a mitjans dels anys vuitanta, moment que es van enderrocar les últimes barraques del turó de la Rovira, situades en un dels revolts de la carretera del Carmel que recorria Pijoaparte. Els habitants del turó de la Rovira i d’altres nuclis del Carmel es van unir en una llarga lluita veïnal fins que les seves demandes de poder-se quedar al barri es van fer realitat l’any 1984 amb la inauguraci­ó del grup d’habitatges conegut com els pisos verds. Avui aquests quatre blocs –un encara

de verd i la resta pintats posteriorm­ent de color salmó– són el testimoni d’aquell canvi urbanístic que va transforma­r la vida d’un dels últims barraquist­es de la ciutat.c

més contundènc­ia policial, On era la Guàrdia Urbana i els Mossos”, es van preguntar. “Treballant”, els va respondre indirectam­ent un comandamen­t de la policia municipal. “Barcelona és molt més que el barri de la Barcelonet­a i les seves platges”, va dir. I dissabte a la nit, com les anteriors d’aquest estiu, hi ha altres places i altres racons en què se celebren botellots que necessiten, també, la presència policial.

L’estiu no serà fàcil. El passeig central del Born es va desallotja­r amb dues furgonetes de la Guàrdia Urbana i unes quantes patrulles de Ciutat Vella en un tres i no res. Les platges són figues d’un altre paner. Els comandamen­ts van postergar el desallotja­ment a les quatre de la matinada esperant que alguns marxessin per on havien arribat, i a la resta va costar poc empènye’ls sense tocar-los, reagrupats com un ramat, pel passeig de Joan de Borbó en direcció a la muntanya, evitant que es dispersess­in pels carrerons de la Barcelonet­a.

El botellot, encara que tots són iguals, molt bruts i descontrol­ats, va oferir alguna estampa suggeridor­a. Els amics de Silvana, una estudiant alemanya a la ciutat que va celebrar el seu aniversari, van limitar amb cordes i pals un recinte privat en meitat

Ni la Guàrdia Urbana ni els Mossos tenen la capacitat per tancar les platges o dispersar trobades massives

DIMARTS

Mor Raffaella Carrà i parlem d’ella a través de la mirada de Jorge Javier Vázquez, que la va entrevista­r per al Sálvame, i Guille Milkyway, que es va agenollar davant d’ella a Objetivo Eurovisión l’any que La casa azul va estar a punt d’anar al Festival amb La revolución sexual. Vázquez explica que la Carrà devorava la càmera, que tenia una naturalita­t fora del comú. Parlem de la transversa­litat de la cantant: se saben les seves cançons gent de vint anys i de setanta. I és així. Una mort sentida i plorada.

Raffaella Carrà

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Dos veïns travessen un passadís d’un bloc d’habitatges construït als anys vuitanta per allotjar els barraquist­es de la zona del turó de la Rovira
ÀLEX GARCIA Dos veïns travessen un passadís d’un bloc d’habitatges construït als anys vuitanta per allotjar els barraquist­es de la zona del turó de la Rovira
 ??  ??
 ?? JOSEP LAGO / SHOOTING ?? Concentrac­ió a les platges de la Barcelonet­a
JOSEP LAGO / SHOOTING Concentrac­ió a les platges de la Barcelonet­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain