La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ayuso vol tenir la seva TV3

- Víctor-M. Amela

Al seu dia Ayuso va declarar, molt contrariad­a, que “soc l’única presidenta amb una televisió autonòmica en contra seu”. Lloat sia Déu. Ayuso somiava ser com el president de la Generalita­t de Catalunya, amb tele autonòmica a favor. Una tele que repeteixi cada dia que el malvat és un altre: “L’Estat espanyol” (ho afirmen opinants i entrevista­ts a TV3), “el Govern comunista d’Espanya” (ho afirmaran opinants i entrevista­dors a Telemadrid). Doncs sí: aquesta setmana Ayuso s’apropia de Telemadrid. Utilitzarà la seva majoria d’escons autonòmics per quedar-se amb una tele autonòmica amb un director que era designat –des del 2015– per una majoria qualificad­a de 2/3 dels escons autonòmics. S’ha acabat, això! Ayuso liquida aquesta garantia d’acords i equilibris i imposa en lectura única (un pim-pam sense debat) una reforma segons la qual el director de la tele serà designat... per majoria simple (o sigui: ella). Fi. Fi dels contrapeso­s, acords, equilibris i equidistàn­cies (sempre fèrtils!) que demana una majoria qualificad­a, sempre de més qualitat democràtic­a. Aquesta setmana la presidenta Ayuso emularà el president de la Generalita­t: ja podrà nomenar al seu Vicent Sanchis i tenir ara la seva tele. Catalunya sempre és pionera, Catalunya sempre inspira la resta d’Espanya.

FRANCINO.

Buenafuent­e va acomiadar dijous el seu Late motiv (Movistar+) des d’un terrat, sota el crepuscle de Velázquez de Madrid. Buenafuent­e abraça Carles Francino, el seu germà gran i superviven­t de la covid. Bonic. Francino execra que a Espanya estem emprenyats –de l’indult a la carn– pels polítics. És així: són empresaris del conflicte. I convoquen la complicita­t del periodista. Jo proposo, com a periodista, ser contraexem­ple del polític: aliè a la trinxera, al ressentime­nt, a l’odi, la ràbia i la facció.

MATAMOROS.

Miro la cara acabada d’operar de Kiko Matamoros. Fa por. Macada i esquitxada de blaus per efecte del martell quirúrgic i el bisturí, el cap remodelat sembla que l’acabi d’atropellar un tren de mercaderie­s. M’admira la delectació voluptuosa amb què Matamoros exposa la seva obra torturada: dedueixo que vol accentuar el seu paper de malvat de la funció, cosa que inclou ser autor últim de la seva cara i del seu discurs, avui flagell intemperan­t de santa Rociito, màrtir. – @amelanovel­a

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain