La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fran Drescher, la tata que vol ser presidenta dels actors de Hollywood

Gabrielle Carteris, l’Andrea a ‘Beverly Hills’, la veu com a successora

- PERE SOLÀ GIMFERRER Barcelona

L’actriu Fran Drescher és més que un record bonic d’una dècada dels noranta en què el públic es divertia amb el seu particular timbre de veu, una vis còmica innegable i els conjunts extremats que lluïa a La tata. No ha deixat de treballar mai com a actriu des que va dir adeu al personatge de la Fran Fine, però ara té un altre objectiu en ment: manar a Hollywood com la presidenta de SAG-Aftra, el principal sindicat d’actors dels Estats Units. S’ha presentat com la successora de Gabrielle Carteris, a qui el públic coneix com l’Andrea de Beverly Hills i que des del 2016 té aquest càrrec. “És amb alegria i humilitat que passo el testimoni a un altre equip de líders experiment­ats i dedicats que guiaran el sindicat cap al futur”, ha explicat Carteris en un comunicat en què indica als membres que estaran “en bones mans” amb Drescher.

No li falta experiènci­a al món de l’activisme i la política, sobretot des que va sobreviure al càncer d’úter que li van diagnostic­ar el 2000 i que li va fer agafar consciènci­a que havia de lluitar per una atenció mèdica per a les dones més bona, que va fer que invertís el temps en un lobby per pressionar els representa­nts de Washington. Malgrat que és una votant reconeguda del Partit Demòcrata, el president George W. Bush la va nomenar diplomàtic­a perquè a tot arreu on pogués transmetés la importànci­a de fer-se revisions periòdique­s per detectar possibles càncers i malalties relacionad­es amb la salut de les dones. “Em sento molt honrada que m’hagin proposat presentar-me.

L’actriu té experiènci­a en l’activismei ladiplomàc­ia després de tenir un càncer d’úter el 2000

Espero poder aplicar la meva experiènci­a com a presidenta del moviment Cancer Schmancer i el meu èxit a Capitol Hill i com a diplomàtic­a per unificar la nostra unió, incrementa­r els beneficis dels membres i donar als nostres 160.000 membres una presència més important en el panorama nacional”, va dir en declaracio­ns que va recollir Deadline.

És tot un referent per a les dones dels Estats Units tant per aquesta tasca activista com per donar veu a les víctimes de la violència sexual. El 1996 havia revelat en la seva primera biografia que al començamen­t de la seva carrera havia estat víctima d’una violació a punta de pistola a casa seva. “La meva vida sencera s’ha basat en convertir coses negatives en positives”, va dir a Larry King. I a les seves files hi ha un altre protagonis­ta involuntar­i de les històries més fosques de Hollywood: el seu candidat a tresorer és Anthony Rapp (Star Trek: Discovery), que el 2017 va confessar que havia escapat de les grapes de Kevin Spacey quan actuava a Broadway. L’actor d’American beauty li va fer proposicio­ns sexuals i ell es va haver d’escapar corrent. Llavors Spacey tenia 27 anys i Rapp només 14.

Per Drescher és l’hora de deixar la seva tranquil·la vida a Malibu, sempre a prop del seu exmarit Peter Marc Jacobson (amb qui va crear La tata ique és el seu millor amic després de sortir ell de l’armari), per ser la presidenta dels actors del país, de Meryl Streep al figurant amb només una frase en el guió de la sèrie menys vista de la televisió. El rival per a les eleccions al sindicat SAG-Aftra serà Matthew Modine, actor a La chaqueta metálica o Stranger things.c

 ??  ?? El sindicat SAG-Aftra, al qual es presenta com a presidenta, té més de 160.000 membres
El sindicat SAG-Aftra, al qual es presenta com a presidenta, té més de 160.000 membres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain