La Vanguardia (Català-1ª edició)

Indomable Bofill

- Llàtzer Moix

Fa menys d’un mes, el 17 de juny, Ricardo Bofill va fer una conferènci­a a Barcelona. Aquest arquitecte, amb una trajectòri­a internacio­nal sense parió al gremi barceloní, no es prodiga a la seva terra, on dirigeix –a Sant Just– el Taller d’Arquitectu­ra des de fa seixanta anys. Potser per això, l’auditori del Dhub es va omplir.

Bofill sempre dona espectacle. Amb més de 81 anys i convalesce­nt d’un seriós accident automobilí­stic, l’arquitecte va repassar la seva carrera i va aprofitar l’ocasió per autoretrat­ar-se. És a dir, per exhibir el seu atlètic ego, al qual els anys han donat una inesperada pàtina d’humilitat, i llançar algunes pulles. “Mirar les meves obres –va dir el Bofill humil– només en veig els errors. En la pròxima miro de superar-los. Però en cometo d’altres, esclar”.

La carrera de Bofill va arrencar en un llunyà 1960 –tenia 21 anys– amb una caseta per a la seva tia a Cala Nova (Eivissa), d’inspiració orgànica i vernacla, la seva “primera sensibilit­at arquitectò­nica”. Va continuar amb l’esplèndid edifici d’habitatges al 26 del carrer Bach, a Barcelona. I va saltar als seus experiment­s comunitari­s, a l’abric de les revolucion­s socials dels 60 i els 70, lluny del bloc paral·lelepipèdi­c de Le Corbusier (“era mala persona”) que tant l’avorria. Aquesta va ser, potser, la seva millor era, amb edificis clàssics com La muralla roja a Calp o el Walden 7 a Sant Just.

D’aquí va saltar a França, a la seva època neoclàssic­a –o postmodern­a–, desenvolup­ant nous prefabrica­ts i construint enormes conjunts d’habitatge (Les Espaces d’Abraxas a Marne-la-Vallée o Antigone a Montpeller). I d’aquí als EUA –el West Wacker Drive i altres gratacels a Chicago–. I al món, incloent-hi Barcelona, on als anys en què manava Oriol Bohigas es va tenir per un proscrit, tot i que després firmaria

Els anys han donat una pàtina d’humilitat a l’atlètic ego de l’arquitecte barceloní

obres de gran dimensió, com la T1 i la T2. “El que més m’agrada d’un projecte –li va dir Bofill a Oscar Tusquets, en una reveladora confidènci­a– és el fet d’aconseguir-lo”.

Bofill va mostrar també imatges dels seus projectes actuals a la Xina, Marroc o Aràbia Saudita –una impression­ant aposta per la monumental­itat–, il·lustrant el que havia dit al començamen­t de la xerrada: “només sé fer dues coses: disseny urbà a gran escala i anar creant llenguatge­s arquitectò­nics diferents”.

Aquest era el Bofill humil. Que es va combinar amb el Bofill baralladís, indomable. “No m’han donat el Pulitzer –curiós lapsus: segurament es referia al Pritzker– per una qüestió d’enveges”. “No ho entenc –va dir a un espectador al torn de preguntes–: Bohigas va fer tan bé aquest auditori que ressona”. “Tinc una relació familiar amb Barcelona, no vull problemes... si bé el desastre que estem vivint –en al·lusió a l’alcaldessa Colau– és colossal. Però vaja, no vull barallar-me. Ni tan sols amb Bohigas!”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain