La Vanguardia (Català-1ª edició)

50.000 assistents avalen el Cruïlla

El festival barceloní tanca amb una xifra encara provisiona­l de 285 positius de 46.199 testats

- LA CRÒNICA ESTEBAN LINÉS Barcelona

El festival Cruïlla ha abaixat aquesta matinada el teló de la seva edició més excepciona­l amb la convicció d’haver triomfat. Gairebé 50.000 assistents en tres dies sense distància social i després d’haver-se sotmès el mateix dia a una prova d’antígens amb una taxa de positius baixa. A les nou de la nit d’ahir, el nombre provisiona­l total de casos positius pujava a 285 de 46.199 testats.

Aquest és, com a mínim, el balanç que va oferir ahir a mitja tarda el director del festival Jordi Herreruela, que no va amagar la seva satisfacci­ó en afirmar que “tenim la sensació d’èxit total; podem sentir-nos orgullosos i contents, i plantar cara. Crec que Barcelona torna a ser centre del món pel que fa a organitzac­ió d’esdevenime­nts i de música en directe”.

L’evolució de l’assistènci­a de públic i de la seva correlativ­a taxa de casos positius des de dijous fins ahir dissabte reflecteix aquesta tendència a la baixa: 12.905 assistents amb 126; 18.384 amb 94, i ahir, a les 21 hores, 14.910 amb 65. Es calculava que el públic que aniria al Parc del Fòrum ahir acabaria sent semblant al de divendres, és a dir, al voltant de les 18.000 persones.

Segons el màxim responsabl­e del Cruïlla –un dels tres amb el Vida i el Canet Rock en aquesta prova avalada per Salut, Interior, Cultura i el Procicat–, l’evolució de les taxes de positius també és destacable. Dels 45.000 tests d’antígens fets fins a les nou de la nit d’ahir (en faltarien uns 5.000, si es complissin les previsions), van sortir un 1% de positius dels assistents de dijous; un 0,5% dels de divendres, i un 0,35% dels d’ahir dissabte. El motiu principal d’això és que el primer dia va assistir-hi el públic més jove (al cartell van prioritzar el rap i les músiques urbanes).

En aquest aspecte de l’edat, un 32% del públic de dijous va ser de menys de 30 anys, divendres ho va ser d’un 16%, i ahir el percentatg­e va baixar a un 13%. I aquesta qüestió aplicada als casos positius revela que un 38% era d’assistents de menys de 25 anys, un 26% d’entre 25 i 30 anys, també un 26% d’entre 30 i 40, i un 10% de més de 40 anys.

També es va fer referència al fet que el públic ha estat complint amb l’obligatori­etat de portar posada la mascareta FFP2 a dins de tot el recinte del festival. El director va assegurar que hi havia hagut dificultat­s i confusió entre els assistents amb l’ús de la mascareta, “però no dins del festival”.

I la prova és que dies abans de la celebració del festival molts no sabien si calia portar-la. Malgrat això, Herreruela va afirmar, potser temeràriam­ent, que un 70% dels assistents l’havien portat posada regularmen­t. El que ningú no va posar en dubte va ser l’extremada eficàcia i rapidesa de tot el procés de cribratge i de transmissi­ó d’informació, l’autèntica pedra angular de l’èxit de la convocatòr­ia.

I pel que fa a l’oferta musical

Jordi Herreruela, el director: “Èxit total; Barcelona torna a ser el centre del món de la música en directe”

del dia, com ja ha estat habitual aquests dies, hi va haver una altra baixa.

En aquest cas, va ser Xoel López, “per raons mèdiques”, i que precisamen­t havia d’haver substituït el britànic Tom Walker, que no va poder actuar per qüestions de visat. Aquest fet no va importar gaire als somrients aficionats, que van començar a gaudir en massa amb la molt atractiva, empàtica i mestissa proposta d’Iseo & Dodosound, i amb la descàrrega garantida, i ahir a la nit més musculada, de Coque Malla. Però encara faltava molt abans del comiat, amb Leiva, Izal, Fuel Fandango, León Benavente, Morcheeba i Dorian.c

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? El nombrós públic va anar a l’energètica descàrrega de Coque Malla
MANÉ ESPINOSA El nombrós públic va anar a l’energètica descàrrega de Coque Malla
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain