La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una olivera bonsai al món NFT

La fira Arco Madrid, que tanca avui les portes, dona per primera vegada entrada a aquest fenomen creixent

- TERESA SESÉ Madrid

La bogeria es va desencaden­ar al març, quan l’artista Mike Winkelmann, conegut com a Beeple, va vendre a Christie’s un collage digital, Everydays: the first 5.000 days (Cada dia: els primers 5.000 dies), per 58 milions de dòlars. Des d’aleshores, els NFT (non fungible tokens), identifica­dors electrònic­s que certifique­n l’autenticit­at d’una obra única i n’acrediten la propietat, han estat el gran tema de conversaci­ó del món de l’art. Un nord-americà d’uns vint anys que es fa anomenar Burnt Banksy (el mateix que va comprar una serigrafia del famós artista de carrer per 95.000 dòlars, es va retratar amb ella i va encunyar la fotografia com un NFT que poc després es venia per 380.000 dòlars) ha anunciat la creació d’una galeria d’art efímera que exhibirà només NFT, la Not an Art Gallery (No una Galeria d’Art, en resposta irònica als qui creuen que es tracta d’una bombolla especulati­va). I al juny es posava a caminar l’NFT Art Fair en una gegantina pantalla de Times Square, on a través d’un codi QR els visitants podien comprar les obres.

Els NFT no són exclusius del món de l’art. Van ser concebuts per donar valor d’obres úniques a elements creats al món digital que siguin susceptibl­es de ser conservats i col·leccionats. Utilitzant la mateixa tecnologia blockchain que les criptomone­des com bitcoin o ether, es pot encriptar qualsevol cosa, des d’un mp3 a un tuit (el fundador de Twitter, Jack Dorsey, va vendre el primer tuit de la història per 2,4 milions d’euros), una columna periodísti­ca o una olivera bonsai.

Això últim és el que ha fet Solimán López (Burgos, 1981), un dels referents del new media art i director del Departamen­t d’Innovació de l’Escola Superior d’Art i Tecnologia, que aquests dies presenta a Arco Madrid un dels pocs NFT d’aquesta fira d’art que avui tanca les portes.

A la galeria Baró, l’artista mostra l’obra Hash tree, en què introdueix la natura a l’univers de l’intangible a partir de la digitalitz­ació d’un bonsai Olea adquirit per internet, que ha estat escanejat tridimensi­onalment per obtenirne la empremta digital i convertir-lo en un NFT. “És una peça emancipado­ra de la natura. Qualsevol element natural, com qualsevol NFT, és una cosa única”, assenyala López, que va replantar l’arbre a la serra de Tramuntana de Mallorca i aquí exhibeix una escultura sonora de l’objecte imprès en 3D que murmura el codi hash i un vídeo a través del qual el potencial comprador accedeix a l’NFT mitjançant la plataforma Art Army (la va adquirir dissabte la fundació El Secreto de la

Filantropí­a per 12.000 euros).

Solimán López presenta també a la fira el primer museu del món emmagatzem­at en ADN. Es tracta d’una versió del Harddiskmu­seum que ell mateix va fundar el 2015 i en la qual les obres dels 120 artistes que formen la seva col·lecció ja no viuen en un disc dur sinó que tota la informació ha estat registrada, emmagatzem­ada i sintetitza­da en material genètic. Money has no future (Els diners no tenen futur), adverteix el pioner i activista del Net.art Daniel G. Andújar des de la galeria Àngels Barcelona. Es tracta d’una de les peces produïdes per un robot de la sèrie Digital Economy Principles, amb què reflexiona sobre el procés de digitalitz­ació que transforma el nostre dia a dia. Les exhibeix amb un vídeo en què a través d’un codi QR s’entra a una plataforma on allotja els seus NFT, fora del control d’Arco i de la mateixa galeria.

“La pandèmia ha accelerat de manera vertiginos­a un procés que estava com amagat i que ha cridat l’atenció de tots els mitjans del món després que diverses obres digitals assolissin xifres desorbitad­es, i al darrere d’aquestes xifres hi podria haver hagut una operació publicitàr­ia orquestrad­a”, assenyala Andújar, que veu un cert paral·lelisme entre el desconcert que provoca aquest nou món i el que va passar als noranta, quan molts pronostica­ven que Internet no tenia futur. “Hi ha molta gent ficada al mercat de les criptomone­des i importants galeries com König estan fent atenció al mercat dels NFT. Però encara és molt innovador, a les plataforme­s hi ha centenars de milers d’obres a les quals és molt difícil arribar sense una mediació”. En el costat positiu, l’artista situa el fet que els artistes reben un percentatg­e dels preus de revenda (normalment al voltant d’un 10%) cada vegada que es fa una transacció. En el negatiu, el gran consum energètic que arrossega la tecnologia blockchain ,les cadenes de blocs en què es registren els NFT, i el fort impacte mediambien­tal que tenen.

Els galeristes són cauts i els col·leccionist­es tradiciona­ls es mostren encara remisos a l’hora de comprar obres que no existeixen físicament. “Els NFT són una realitat que no té marxa enrere”, considera Carlos Duran, de Senda, que no obstant això creu que “l’encaix amb el món de l’art no serà tan ràpid com es podria pensar: “Els codis estètics i el món cripto són molt diferents”. “És la jungla, i a la jungla regna el caos. L’únic que els valida són els diners, i això provoca una gran distorsió”, apunta per la seva part Alberto de Juan, director de Max Estrella. A la seva galeria, Daniel Canogar, un de màxims exponents del new media art, presenta Shred (Triturador­a), una obra digital que mostra la dimensió del fenomen: a través d’una pantalla veiem a temps real els NFT que es van posant a la venda en una plataforma i immediatam­ent són triturats, reduïts a un teixit de píxels. “Tal com existeix ara, tenen més a veure amb l’especulaci­ó i les criptomone­des que amb l’art. És una estètica molt pobra, de disseny d’ordinador, de reciclatge, però està captant l’esperit del moment i per això crec sociològic­ament és interessan­t”, opina.c

“Tenen més a veure amb l’especulaci­ó i les criptomone­des que amb l’art”, opina Daniel Canogar

tantes que acaba resultant insuportab­le. Li ve un ràpid pressentim­ent convulsiu, que el força, de vegades amb la rapidesa d’un llampec, a passar la mà sobre les tecles, i el desagradab­le tamborinei­g de les seves llargues ungles (...). Quan ha tocat durant cert temps i la seva ànima s’ha entendrit completame­nt, deixa caure les parpelles lentament, el seu cap s’alça, sembla que s’esvairà, i llavors comença a cantar. Per més cops que l’he escoltat, no he pogut saber mai en quina llengua cantava, però ho feia amb entusiasme, i se li estremien a un els nervis de veure’l i sentir-lo així. Malenconia i tristesa era l’esperit del seu cant; s’hi reconeixia la veu d’un bon tenor en temps”.

 ?? DANI DUCH ?? Solimán López, a l’estand de la galeria brasilera Baró, al costat de la peça Hash tree
DANI DUCH Solimán López, a l’estand de la galeria brasilera Baró, al costat de la peça Hash tree

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain