La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quina cosa estranya va fer el poeta alemany Friedrich Hölderlin amb el seu piano?

-

L’obra del poeta alemany Friedrich Hölderlin (1770-1843), de qui l’any passat es va celebrar el 250è aniversari, és considerad­a una cimera del romanticis­me. Va ser autor de nombroses obres que perduren després dels segles.

La novel·lista Bettina von Arnim (1785-1859) explica que, quan la princesa Von Homburg va regalar un piano a Hölderlin, ell va tallar-ne la majoria de les cordes, i tot i així tocava enfebradam­ent l’instrument. Per alguns, la imatge del poeta copejant un piano desencorda­t és un símbol de la seva estètica i actitud, i ha inspirat el poemari El piano de Hölderlin, de Miguel Sánchez-Ostiz.

El 1840 Von Arnim escriu: “I, creieu-me, tota la bogeria de Hölderlin prové d’una constituci­ó massa delicada, la seva ànima és com un ocell de les Índies covat en una flor i ara viu tancat entre murs de calç, durs i severs, i se l’ha tancat entre mussols, com es podria curar mai? El piano a què ha esquinçat les cordes és una imatge de la seva ànima”.

Recentment, han coincidit diverses novetats i reedicions relacionad­es amb Hölderlin. Entre aquestes reedicions, destaca la biografia que li ha dedicat Rüdiger Safranski a l’editorial Tusquets. Hi explica com va passar els últims anys a la casa de l’ebenista Zimmer a Tübingen i com, afectat d’una greu malaltia mental (possibleme­nt, esquizofrè­nia), tocava sovint el piano que tenia el fill d’aquest. El poeta Wilhelm Waiblinger, que el freqüentav­a, va descriure així l’espectacle de veure’l en acció: “S’està dies sencers assegut. Empaita un pensament, infantilme­nt simple, i pot donarhi centenars i centenars de voltes,

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain