La Vanguardia (Català-1ª edició)

Miró desembarca a la Xina

L’artista protagonit­za la mostra inaugural del nou Museu d’Art Pudong, al cor de Xangai

- ISMAEL ARANA Hong Kong

Després de llargs anys d’absència, l’obra de Joan Miró acaba de desembarca­r a la Xina amb magnificèn­cia. Va ser durant la inauguraci­ó, dijous, del nou Museu d’Art Pudong, situat al cor de la ciutat de Xangai. El nou centre, dedicat a l’art modern i contempora­ni, neix amb l’aspiració d’erigir-se en un referent regional, i suposa un nou pas del gegant asiàtic per convertir-se en una potència museística en la pròxima dècada.

La mostra, titulada Joan Miró. Dones, ocells, estrelles, reuneix 69 pintures, dibuixos, gravats i escultures procedents de la col·lecció permanent de la Fundació Miró i de dues col·leccions privades. Composta per una introducci­ó i quatre seccions, és l’exposició del creador català més important que s’ha fet en terres asiàtiques des del 2014.

“És més completa, més ambiciosa, i suposa una millor representa­ció de l’obra de Miró al llarg de la seva carrera”, explica a aquest diari Marko Daniel, director de la fundació barcelonin­a. Segons el seu parer, permetrà al visitant descobrir l’imaginari del creador i el seu singular vocabulari de signes, així com la manera com va experiment­ar amb diferents tècniques i ma- terials i va donar una nova vida als objectes quotidians.

Daniel considera que l’obra del català guarda punts de connexió estètica, filosòfica i conceptual amb la manera de veure el món que hi ha a Àsia. “Hi ha pintures de Miró que treballen conceptes de cal·ligrafia o del buit que es correspone­n bastant amb una concepció de l’art xinès i l’art budista, cosa que permet una connexió molt directa per al públic xinès”, explica el director. Segons la seva opinió, les obres escollides podran sorprendre el visitant per la seva magnitud i complexita­t, “però serà una sorpresa productiva, interessan­t i fins i tot grata per al públic, que veurà com Joan Miró és realment un artista universal”.

Amb la pandèmia pel mig i les fronteres xineses tancades i barrades per als no residents, l’organitzac­ió de la mostra ha suposat un gran repte. Tots els temes de gestió, muntatge i producció, que en temps normals es duen a terme de manera presencial, es van haver de fer per via telemàtica i sense posar un peu al lloc. Encara així, des de la fundació es mostren satisfets amb el resultat, que es podrà visitar fins al novembre.

Amb una superfície de 54.000 metres quadrats, set plantes i una factura de gairebé 170 milions d’euros, el nou complex artístic dissenyat per

Jean Nouvel presenta un aspecte elegant i modern en un entorn on també destaca la famosa Torre Perla Oriental del districte financer de Pudong.

Durant l’obertura, el creador espanyol estarà molt ben acompanyat. D’una banda, està programada la mostra Llum: obres de la col·lecció de la Tate ,perala qual el museu britànic ha cedit unes cent peces d’artistes que van de Claude Monet a Anish Kapoor. Per l’altra, hi haurà una presentaci­ó monogràfic­a del treball de l’artista local Cai Guo-Qiang.

La inauguraci­ó té lloc en un moment que les relacions entre la Xina i Occident passen una fase complicada, plena de tensions i retrets per temes tan dispars com el comerç, la tecnologia, els drets humans o l’origen del coronaviru­s. Precisamen­t per això, Daniel creu que aquest és un gran moment perquè es faci una mostra com aquesta. “L’intercanvi cultural sempre és positiu, i si ara no es pot fer personalme­nt, que com a mínim viatgin les obres i parlin per nosaltres (...) En aquests moments, Miró és un ambaixador cultural europeu a Xangai", va assenyalar.

“Volem compartir l’obra de Miró amb el públic més ampli possible i que el seu nom continuï viu entre nous públics i generacion­s”. Si els agrada, pot ser que algunes persones fins i tot s’animin més endavant a anar a Barcelona per conèixer de primera mà la seva obra i l’ambient en què es va gestar.c

L’exposició reuneix 69 obres procedents de la col·lecció de la Fundació Miró i dues col·leccions privades

Davant la impossibil­itat d’un intercanvi cultural, “que com a mínim viatgin les obres i parlin per nosaltres”

 ?? SUCCESSIÓ JOAN MIRÓ ?? Personatge­s sota la pluja (1942), una de les obres de Miró que s’exhibeixen a Xangai
SUCCESSIÓ JOAN MIRÓ Personatge­s sota la pluja (1942), una de les obres de Miró que s’exhibeixen a Xangai

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain