La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més calor i més desgast

Etapa 14 Victòria del neerlandès Bauke Mollema i salt a la general del francès Guillaume Martin, que se situa segon però lluny de l’intocable Pogacar

- XAVIER G. LUQUE Quillan Enviat especial

El neerlandès Bauke Mollema, del Trek, va guanyar escapat la catorzena etapa del Tour 2021, en què el francès Guillaume Martin (Cofidis), que també es va incrustar en la fuga més important del dia, es va alçar fins a la segona plaça de la general, encara que a distància sempre considerab­le (4 minuts) de Tadej Pogacar.

Mollema, de 34 anys, onzè Tour, ja havia conquerit una victòria a la ronda francesa el 2017, també amb una fuga en solitari des de lluny. Guanyador del Tour de l’Avenir als 21, apuntava a ser el líder per a les grans voltes i de fet va aconseguir resultats destacats: quart de la Vuelta 2011 (tercer després de la desqualifi­cació de Juanjo Cobo), sisè del Tour 2013... però amb el temps s’ha consolidat més com un aspirant al top10 i a guanyar alguna etapa, lluint la seva classe i la seva calma. Com es va comprovar a l’arribada no és corredor de grans escarafall­s i s’explica que en les hores de recuperaci­ó prefereix capbussar-se en un bon llibre abans que remenar el mòbil.

L’etapa va tenir una arrencada supersònic­a, amb una batalla incessant fins que es va consolidar l’escapada del dia. I va trigar molt. Es podria haver convertit en un nova jornada de desgast per a Pogacar i companyia, però el grup dels favorits va optar per deixar fer encara que a la fuga hi havia el novè de la general, ara segon classifica­t.

En qualsevol cas, hi va haver calor i ritme alt. Ho explicava amb claredat Mark Cavendish:

“Això és així, un dia estàs al sostre del món i al següent pateixes i pateixes per arribar dins del temps permès”.

El grup principal, molt perjudicat per la dura lluita inicial, va arribar a Quillan, que al seu dia va ser gran centre francès dels laminats de fòrmica, a gairebé 7 minuts. Amb total calma, amb els gregaris del líder al capdavant i sense la més mínima preocupaci­ó per la renda obtinguda per Guillaume Martin.

No tant per Pogacar, a qui li importava relativame­nt, sinó per tots els corredors que han perdut una plaça a la general. Com Enric Mas: “L’escapada s’ha fet al quilòmetre 100, però tot i així penso que aquell grup

Cavendish: “Això és així, un dia ets al sostre del món i l’altre pateixes i pateixes per entrar per temps”

 ?? ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP ?? Bauke Mollema va celebrar la victòria amb un gest d’eufòria continguda
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP Bauke Mollema va celebrar la victòria amb un gest d’eufòria continguda
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain