La Vanguardia (Català-1ª edició)

Andorra, un trencaclos­ques sanitari

El Pirineu El Tour demana que ningú no passi per Espanya

- X. G. LUQUE Quillan

El Tour es desplaça avui fins a Andorra, amb una etapa de quatre ports entre els quals destaquen l’alt d’Envalira (2.408 metres, sostre del Tour 2021) i sobretot Beixalís, un primera que es corona a només 15 quilòmetre­s de la meta.

El decorat esportiu està plantat i és espectacul­ar, però el Tour ha tingut més maldecaps amb les restriccio­ns sanitàries. En un primer moment es va anunciar a tota la caravana de la cursa que l’entrada a Andorra no exigiria cap certificat mèdic, però en canvi per tornar a França era imprescind­ible un test PCR negatiu fet en les 72 hores anteriors, o bé una vacunació completa feta amb un mínim de 14 dies d’antelació. És a dir, les condicions del començamen­t de la cursa a Brest, però reactualit­zades.

La complicaci­ó consistia a aconseguir aquests certificat­s en tan poc temps per a unes 4.500 persones, però finalment el Tour ha aconseguit una autoritzac­ió especial del centre interminis­terial de la crisi de la covid, que ha acceptat que tots els components de la caravana se situen en una “continuïta­t sanitària”, independen­t del pas per Andorra. Les exigències de tests PCR o vacunacion­s es van anul·lar dijous.

El Tour disposa d’un laboratori mòbil especialit­zat que ofereix vacunació immediata a qui ho sol·licita –que no en són pocs–, per exemple, els periodiste­s acreditats que han aprofitat les facilitats que s’hi ofereixen. Però una primera dosi i recent no és cap garantia sanitària.

Encara ha sorgit una altra dificultat d’última hora: l’anomenat

Olette

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain