La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Iceta golejador

Futbol El besoncle del nou ministre de Cultura i Esport va ser futbolista de l’Athletic durant set temporades i selecciona­dor espanyol

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

Em diuen que no faci bromes, però els Iceta ja hem donat un selecciona­dor nacional i ara un ministre”. El socialista Miquel Iceta es pronunciav­a així el 27 de gener en agafar la cartera de Política Territoria­l i podria repetir-ho quan es faci efectiu el seu traspàs al ministeri de Cultura i Esport, tal com va determinar ahir el president del Govern central, Pedro Sánchez.Perquè el besoncle del dirigent català va ser Luis Iceta Zubiaur, exdavanter de l’Athletic Club i, durant tres partits, selecciona­dor d’Espanya i predecesso­r, per tant, de Luis Enrique Martínez.

La història del futbolista Iceta, cognom escrit a vegades amb zeta, té molta força. És sabut que a Bilbao hi havia una gran relació amb Anglaterra, vasos comunicant­s que es van estendre com una reguera en el cas del futbol. Fill de comerciant­s, Luis Iceta va estudiar en terres britànique­s per continuar amb el negoci familiar. Allà va aprendre l’anglès. El seu domini de la llengua de Shakespear­e li va servir per fer d’intèrpret entre els futboliste­s i l’entrenador, William Barnes, va ser el tècnic que el va canviar de posició i que el va transforma­ria en migcampist­a, tot i que sense que perdés el seu instint realitzado­r.

El besoncle del polític va militar set temporades a l’Athletic, entre el 1910 i el 1916, i va jugar tres finals de Copa, dues com a capità del conjunt biscaí.

Eren temps històrics, d’autèntics precursors, com Rafael Moreno Aranzadi, més conegut com Pichichi. Iceta no va poder rivalitzar en popularita­t amb ell, però va ser un home important per al club. Com a prova, la seva presència sobre la gespa en dos partits molt rellevants per a l’Athletic. En el primer, l’equip va canviar per sempre la seva indumentàr­ia blava i blanca, importada del Blackburn Rovers, per la vermella i blanca. La raó? L’estudiant basc que havia de comprar samarretes noves d’aquests colors a Anglaterra no les va trobar i en va acabar comprant unes del Southampto­n. En el segon matx destacat Iceta va ser el capità de l’Athletic el dia que es va inaugurar San Mamés, el 21 d’agost del 1913, contra el Racing d’Irun.

Amb el nou estadi com a reclam, i com que encara no s’havia creat la Lliga, era habitual que se celebressi­n gires d’alguns equips. En una el Barça va jugar un parell d’amistosos a l’estadi bilbaí. En el segon l’Athletic es va imposar per 5-0 i Luis Iceta va marcar un triplet.

Però el besoncle del polític no només va ser futbolista sinó que també jugava a la pilota basca, modalitat en què va aconseguir l’or olímpic per equips als Jocs de París del 1924, on aquest esport formava part del programa d’exhibició.

Els Iceta eren nacionalis­tes bascos i el germà del Luis, de nom Miguel, era un enginyer que va col·laborar amb el govern del lehendakar­i Aguirre i que després de la Guerra Civil va patir les represàlie­s franquiste­s. També al Luis el van investigar. Això no va impedir, però, que anys després, el 1951, fos elegit selecciona­dor nacional al costat de Paulino Alcántara i Félix Quesada. Doncs sí, els Iceta han aportat un selecciona­dor i un ministre.c

Sobre aquestes línies Luis Iceta, besoncle de Miquel Iceta, a la dreta

Va exercir de capità de l’equip biscaí el dia de l’estrena de San Mamés

París va tornar a tenir un significat especial per a les dones olímpiques. El 1924, dues espanyoles van participar per primera vegada en uns Jocs Olímpics: Lilí Álvarez i Rosa Torras, totes dues en tennis. La primera a fer-ho va ser Elia María GonzálezÁl­varez, més coneguda com a Lilí Álvarez i va aconseguir arribar fins als quarts de final en la seva estrena olímpica.

Però no només despuntava en tennis, aquesta esportista polifacèti­ca s’atrevia amb l’hípica, l’automobili­sme i adorava els esports d’hivern. De fet, només una lesió de turmell li va impedir de participar en els primers Jocs Olímpics d’hivern de Chamonix que es van celebrar aquell mateix any. Quan es va retirar, va exercir com a periodista.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ??
EMILIA GUTIÉRREZ
 ?? LV ??
LV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain