La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Baby boomers’

- Enric Llarch

El mal dia del ministre Escrivá ha servit perquè molts advertissi­n que deia una veritat que no agrada sentir: la generació nascuda entre 1960 i 1975 haurà de triar entre treballar més anys o cobrar una pensió més baixa. Són els fills de la fi de l’autarquia franquista i del desarrolli­smo. No gaire diferents del que havia passat a Europa una dècada abans, quan els estralls de la II Guerra Mundial van començar a superar-se, però que no ha generat aquests problemes amb les pensions.

Efectivame­nt, la solució fàcil és fer treballar els qui aviat estarien en edat de jubilar-se uns quants anys més o rebaixar-los la pensió que ara mateix els pertocaria. I, probableme­nt, en certa mesura és un mecanisme inevitable. Però els ajustament­s no poden acabar aquí, sinó que cal posar les bases per corregir el funcioname­nt del nostre sistema laboral. Primer, tenint en compte que allargar la vida laboral pot ser viable en determinad­es profession­s que requereixe­n menys esforços físics, però en d’altres, tot i l’augment de l’esperança de vida, pot resultar molt penós i poc productiu.

En contrapart­ida, trobem la pràctica generalitz­ada des de fa dècades de les grans empreses d’acomiadar la gent més gran a canvi de complement­s a les prestacion­s d’atur fins arribar a la jubilació anticipada. Ara mateix, CaixaBank i els sindicats han pactat acomiadame­nts a partir dels 52 anys. La manca de coneixemen­ts actualitza­ts, de flexibilit­at per emmotllar-se a la cultura de la nova empresa o una actitud menys proactiva són els arguments utilitzats per no contractar o per desfer-se dels sèniors. Els costos laborals, sense ajudes públiques com quan contractes joves, i amb anys d’antiguitat acumulada, els drets adquirits en convenis més favorables i la simple amortitzac­ió d’aquell lloc de treball

El Govern central i l’economia espanyola tenen molta feina per fer viables les pensions de tothom

que ja és poc útil en la nova organitzac­ió de l’empresa són les raons no explicitad­es per desfer-se dels treballado­rs més grans.

No és estrany, així, que amb dades de l’Eurostat la vida laboral a Espanya se situï per sota dels 35 anys, només per damunt de Grècia i Itàlia i quatre anys menys que a Alemanya i sis que a Holanda. Aquesta és la vida laboral que recullen unes estadístiq­ues que molt probableme­nt no tenen en compte els anys treballats en l’economia informal i sense cotitzacio­ns socials, tan freqüents als països mediterran­is, sobretot els primers i els últims anys de la vida laboral efectiva.

I tot plegat mentre el governador del Banc d’Espanya clama contra un eventual augment de 15 o 20 euros mensuals en el salari mínim amb l’excusa que limita la creació de llocs de treball. Són llocs amb tan poca productivi­tat i tan mal pagats que generen unes cotitzacio­ns socials tan baixes que no poden contribuir prou a la solidarita­t intergener­acional de les pensions. El Govern central i l’economia espanyola tenen molta feina acumulada –formació continuada, productivi­tat, fiscalitat del treball, estereotip­s laborals– per fer viables les pensions de tothom més enllà dels ajustament­s comptables.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain