La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’habitatge apunta a pujades del preu d’un 3% el 2021

Els lloguers baixaran més d’un 2%, segons preveu Pisos.com

- MADRID

El preu de l’habitatge tancarà el 2021 amb una alça inferior a un 3% pel que fa a la venda i caigudes de més d’un 2% en el lloguer, segons les previsions de Pisos.com. El portal immobiliar­i preveu que se superin les 460.000 operacions, un 10% més que les 415.748 registrade­s l’any passat, cosa que suposaria tornar a nivells precovid.

L’entitat considera que l’estabilita­t del mercat residencia­l a Espanya, la reactivaci­ó de l’economia, la reducció gradual de la taxa d’atur i l’eficàcia del pla de vacunació marquin la situació del sector a curt termini.

Les comunitats autònomes amb més estabilita­t pel que fa a preus i operacions continuara­n sent Catalunya, Madrid, Andalusia i la Comunitat Valenciana, mentre que en regions costaneres com Múrcia, les Balears i les Canàries s’espera un efecte rebot a l’alça de la mà del turisme, després de les limitacion­s dels últims mesos.

Segons dades de Pisos.com, la primera meitat d’any s’ha registrat un increment d’un 2,6% en el preu de compra d’un habitatge, respecte al mateix període del 2020, mentre que el preu mitjà del lloguer ha caigut un 3,3%.

Ferran Font, director d’estudis de pisos.com, creu que, si hi arriba a haver algun impacte a l’alça en l’evolució del preu de l’habitatge a causa de la capacitat de tracció de l’obra nova, es veurà compensat per l’augment de l’estoc de segona mà. També subratlla que l’immobiliar­i continua sent molt resilient a aquesta crisi i que es continua consolidan­t com “un dels principals motors econòmics” del país.

Pel que fa al preu mitjà del lloguer a Espanya, les dades del portal reflecteix­en que ha caigut un 3,3% interanual fins al juny, amb un preu mitjà de 9,63 euros per metre quadrat. Tres capitals van superar els 15 euros per metre quadrat: Barcelona (15,6), Sant Sebastià (15,6) i Madrid (15).

En el seu balanç, el portal també indica que el gran canvi de tendència dels últims sis mesos s’ha produït al mercat de lloguer turístic, ja que des del gener la part més rellevant de l’oferta de lloguer residencia­l d’Espanya ja ha canviat a vacacional.

La xifra confirma que el final de l’estat d’alarma i l’obertura de fronteres han influït que un percentatg­e de propietari­s hagi optat per provar d’incrementa­r els ingressos mitjançant l’arrendamen­t turístic del seu habitatge.

Pel que fa a les províncies, aquelles on s’ha produït un transvasam­ent més elevat de lloguer residencia­l a turístic són Santa Cruz de Tenerife, Las Palmas, Almeria, Tarragona, Barcelona, València, Cadis, Alacant, Màlaga, Girona, Granada, Balears i Múrcia.c

L’estabilita­t més gran del mercat es registra a Catalunya, Madrid, Andalusia i la Comunitat Valenciana

 ?? XAVI JURIO ?? Ja hi ha un transvasam­ent del lloguer residencia­l al turístic
XAVI JURIO Ja hi ha un transvasam­ent del lloguer residencia­l al turístic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain