La Vanguardia (Català-1ª edició)

El profeta del núvol

-

Conseller delegat d’Amazon

Aquesta setmana, Andy Jassy ha estrenat el seu nou càrrec com a màxim executiu d’Amazon. Amb més de vint anys a la companyia, se’l considera l’ombra del fundador de l’imperi, Jeff Bezos i rendible que marcaria a partir de llavors el futur del grup.

La divisió Amazon Web Services (AWS) s’ha convertit al llarg d’aquests anys en una màquina de fer diners. Més de la meitat dels ingressos de la companyia procedeixe­n d’aquesta branca d’activitat. L’empresa que fins fa poc governava Jassy va aconseguir duplicar beneficis el 2020 fins als 21.300 milions de dòlars, uns 20.000 milions d’euros. Sota la seva batuta, AWS ja posseeix un 33% del mercat mundial de cloud computing ,més del que sumen els seus rivals directes, Google i Microsoft. Que lluny han quedat els temps en què Amazon vivia de la venda de llibres per Internet!

Sense tenir la personalit­at aclaparado­ra de Bezos, no és que Jassy hagi mantingut precisamen­t un perfil baix. Ha donat suport al black lives matters; es va posicionar en contra de Parler, la xarxa social que enlluernav­a els seguidors de Donald Trump; però també ha defensat la tecnologia de reconeixem­ent facial d’Amazon, una eina polèmica que va ser objecte de crítiques perquè té presumptes biaixos racials.

Som davant del que en l’argot futbolísti­c es considerar­ia com un “home de la casa”, encara que també amb idees pròpies: “Has de fitxar –repeteix– gent que estimi construir”. Com ell. Entre les facetes que destaquen de Jassy hi ha la de tenir una reputació d’home dur i despietat amb els treballado­rs que no rendeixen segons les expectativ­es. En aquest aspecte s’assembla bastant a Bezos.

En el pla personal, Andy Jassy està casat amb una dissenyado­ra de moda. Van celebrar la unió unes hores abans del seu desembarca­ment a Amazon, de manera que la seva vida de parella s’ha desenvolup­at juntament amb la vida de l’empresa. Té una finca a Santa Monica, a Califòrnia. Un lloc assolellat, tot i que la seva veritable passió és l’hoquei sobre gel. Tant és així que és copropieta­ri dels Seattle Kraken, un equip que competirà a la National Hockey League (NHL). Ell mateix es defineix com un “especialis­ta en menjar ales de pollastre”. No et posis nerviós, noi. Ara sí que ets al núvol.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain