La Vanguardia (Català-1ª edició)

La revolució que ve

-

Excepte alguns grups negacionis­tes, cada vegada més minoritari­s, hi ha total unanimitat en el terrible impacte que està causant la crisi climàtica al planeta. La percepció social està contribuin­t també a un canvi en la governança mundial que assumeix que la lluita contra l’escalfamen­t global és la gran tasca pendent per als propers anys. Per això, als fòrums mundials del clima, els principals governs han assolit grans acords per comprometr­e’s a resultats concrets en el futur. A Europa, sense anar més lluny, hi ha la voluntat de reduir el 55% de les emissions de diòxid de carboni el 2030 i assolir la neutralita­t climàtica el 2050 (emetre només el CO2 que es pugui absorbir).

Però perquè aquests bons desitjos es duguin a la pràctica, tard o d’hora, aquests mateixos governants s’han d’arremangar i prendre decisions molt dures i transcende­nts perquè els seus compromiso­s no quedin en paper mullat. I l’hora de la veritat ja ha arribat. La Comissió Europea presentarà avui un paquet de mesures que va en la bona línia, però provocarà un terratrèmo­l en molts sectors econòmics que se sentiran perjudicat­s. Les 13 mesures que s’aprovaran avui contenen, entre d’altres, l’exigència d’elevar fins al 40% el percentatg­e d’energies renovables, fixar la data de defunció dels cotxes amb motor de combustió i estendre el comerç de drets d’emissió (ETS) al transport per carretera i la calefacció dels edificis. Aquest últim punt pot provocar un cost per al consumidor, tal com s’ha produït aquests últims anys a Espanya a la factura elèctrica.

La presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, explica avui aquest pla en una entrevista concedida a La Vanguardia iala resta de mitjans que formen part del grup Europa, hores abans de prendre aquesta rellevant decisió que col·loca la UE al capdavant en la lluita contra la crisi climàtica al món. No serà gens fàcil la batalla que ara s’inicia. A més, les mesures han de ser avalades pels 27 estats membres de la UE, cosa que no sembla fàcil. Però és clar que si es volen aconseguir els objectius que es persegueix­en només es pot fer mitjançant una gran revolució. L’única possible avui dia. I és de color verd.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain