La Vanguardia (Català-1ª edició)

“El carboni ha de tenir un preu no només a Europa, sinó a tot arreu”

Presidenta de la Comissió Europea

-

i energia han de ser assequible­s per a tothom. D’altra banda, el transport per carretera és l’únic sector en què les emissions han augmentat durant els últims anys, és a dir, no ha millorat, sinó que empitjora. Hem de revertir aquesta tendència. Un instrument que s’ha demostrat útil és el comerç de drets d’emissió (ETS). Estableix que aquells que emeten CO2 han de pagar per això. Això incentivar­à la innovació de noves tecnologie­s netes i nous productes. Actualment, estem utilitzant aquest sistema amb èxit per a la indústria i la producció d’energia. Ara, crearem un segon mercat de compravend­a de drets d’emissió per al transport per carretera i la calefacció. El combinarem amb un fons social del clima per assegurar que les llars amb baixos ingressos rebin suport per a la seva mobilitat, transport i calefacció.

Molts països són crítics amb aquest nou sistema de comerç d’emissions que proposa...

Tots hem acordat la llei del Clima, que fixa l’objectiu de menys 55% el 2030, i la neutralita­t climàtica el 2050. Ara el pacte verd és una obligació legal, no només una aspiració política. I hem d’arribar a aquests objectius perquè, altrament, quedarem desconcert­ats pel fort impacte negatiu de l’escalfamen­t global. Si no establim un nou sistema de comerç de drets d’emissions, haurem d’arribar als mateixos objectius per altres vies. Això suposaria més normes, més estàndards, més fites i més impostos. Estic absolutame­nt convençuda que és millor utilitzar instrument­s basats en el mercat com el sistema de comerç d’emissions, perquè deixa llibertat d’acció a la creativita­t dels nostres empresaris i la nostra indústria.

Quants diners tindran el fons social del clima i quan es posarà en marxa?

Aquesta transició ha de ser justa. Actualment, uns 30 milions de persones ja estan patint pobresa energètica a la UE. És la raó per la qual volem crear primer fons social del clima en els propers anys, i només quan ja estigui funcionant, volem llançar el nou sistema de comerç de drets d’emissions. Combinem mesures de mercat amb equilibri de drets socials. És el que és la nostra economia social de mercat.

I d’on procediran els diners per a aquest fons?

 ?? PHIL NOBLE / AP ?? Von der Leyen presenta avui un ampli paquet legislatiu per convertir Europa en el primer continent climàticam­ent neutre
PHIL NOBLE / AP Von der Leyen presenta avui un ampli paquet legislatiu per convertir Europa en el primer continent climàticam­ent neutre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain