La Vanguardia (Català-1ª edició)

JAUME MASDEU

- Brussel·les. Correspons­al

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, presenta avui dimecres un ampli paquet legislatiu que revolucion­arà la manera de viure a la UE. Són 13 mesures que marquen la ruta per convertir Europa en el primer continent climàticam­ent neutre el 2050 i, com a etapa intermèdia, reduir les seves emissions de CO2 un 55% el 2030. Von der Leyen avança els punts principals de les seves propostes en una entrevista a La Vanguardia, amb el grup de diaris Europa.

És una revolució amb les seves ambicions, els seus costos i el temor que algunes mesures provoquin protestes socials. Es tracta d’elevar al 40% l’objectiu de renovables, de fixar una data límit per als cotxes amb motor de combustió i d’estendre el comerç de drets d’emissió (ETS) al transport per carretera i la calefacció. Aquest és un punt delicat per l’augment de costos que suposarà per al consumidor. També és polèmic l’impost a les importacio­ns de tercers països que no prenguin mesures contra el canvi climàtic.

Avui presenta la seva proposta. La indústria diu que demana massa, que estan perjudican­t les seves opcions de competir, i, d’altra banda, científics i mediambien­talistes diuen que no és suficient per limitar l’escalfamen­t global a 1,5 graus. Qui té raó?

L’economia de combustibl­es fòssils ha arribat als seus límits. Per això, el principi darrere del pacte verd europeu és desenvolup­ar una nova estratègia de creixement que ens porti a una economia descarboni­tzada. Ja hem demostrat que podem desvincula­r el carboni del creixement econòmic. Des del 1990 hem reduït les emissions un 25% mentre l’economia ha crescut més del 60%. He parlat amb la indústria i amb les oenagés i estic convençuda que serem capaços de fer aquest salt endaTransp­ort vant a través de la innovació i la inversió.

I els que diuen que no és suficient? Els verds volen que la UE arribi a -65% o -70% el 2030. Tot el paquet està basat en l’assessoram­ent científic, i cada proposta va acompanyad­a per un estudi d’impacte. És consistent amb l’Acord de París i estem liderant aquest camí. Vam ser el primer continent que es declarava climàticam­ent neutre el 2050, i ara som els primers que posem un full de ruta sobre la taula. Animem altres països amb objectius ambiciosos a fer el mateix. Del pressupost dels fons de recuperaci­ó, 500 milions d’euros estan dedicats exclusivam­ent al pacte verd. Si s’hi afegeixen les quantitats dels pressupost­os nacionals i la inversió privada, poden veure la magnitud de l’esforç.

Posaran un preu al carboni no només per a la indústria, sinó també per al transport per carretera i la calefacció dels edificis. Això vol dir que els preus probableme­nt pujaran per als ciutadans. Han tingut en compte l’impacte social?

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain