La Vanguardia (Català-1ª edició)

“L’economia de combustibl­es fòssils ha arribat als límits”

-

El prefinança­rem amb el pressupost de la UE. Després, els ingressos vindran del comerç de drets d’emissions (ETS). Aquests ingressos seran distribuït­s entre els estats membres per assegurar que hi ha equitat entre ells i també dins de les seves societats. La proporció dels ingressos haurà de ser suficient per compensar els baixos ingressos. I, per descomptat, estem treballant també en reforçar la inversió a través dels fons de recuperaci­ó, per exemple, per aïllar edificis, modernitza­r sistemes de calefacció i conduir el canvi cap a cotxes nets.

Els líders europeus han d’estar preocupats per una protesta de l’estil de les armilles grogues? Recordem una cosa: si no aturem l’escalfamen­t global, els pobres seran els més afectats. Però si tenim èxit lluitant contra el canvi climàtic, tots estarem millor. Com més invertim en innovació, com en els cotxes nets, més barats seran. L’any passat vam veure com es triplicava la matriculac­ió de cotxes elèctrics a Europa en relació amb l’anterior, és a dir, que la demanda està pujant. En el període de transició ens assegurare­m que les persones amb grans ingressos assumeixin la seva càrrega, i que les d’ingressos reduïts tinguin la seva compensaci­ó.

En les dues últimes setmanes, molts fabricants d’automòbils han anunciat objectius cap a una reducció d’emissions. Cal imposar-lo com una norma?

Els fabricants de cotxes estan donant les respostes més urgents ells mateixos. L’últim mes, dos grups dels fabricants més importants a Europa i al món han anunciat zero emissions entre el 2028 i el 2035. És un pas en la bona direcció. I nosaltres establirem un calendari a partir de quan necessitem emissions zero dels cotxes. De cap altra manera no aconseguir­em arribar a la neutralita­t climàtica el 2050. És la indústria qui ha de triar el tipus de tecnologia per aconseguir aquest objectiu. Ells saben millor com desenvolup­ar nous cotxes o nous carburants necessaris.

Molta gent no es pot permetre cotxes elèctrics. I un estudi recent mostra que el 70% de les estacions de càrrega són a Holanda, França i Alemanya, però que no estan disponible­s en altres parts de la Unió Europea. És a dir, que per a molts europeus, ara els cotxes elèctrics no són una opció.

Per tant, cal que es dugui a terme una inversió massiva per establir punts de càrrega i proveïment privats i públics. Els fons de recuperaci­ó estan complint en aquest terreny. Si s’observen els plans nacionals, sempre hi ha un component de punts de càrrega elèctrica. Al llarg de les principals carreteres, volem que hi hagi punts de càrrega cada 60 quilòmetre­s. I tots sabem que els cotxes elèctrics seran més accessible­s.

Un altre instrument que introduira­n és el mecanisme d’ajust de carboni en frontera (CBAM) per a cinc sectors específics com a acer, ciment i fertilitza­nts. Fixarà un preu de carboni a les importacio­ns de fora de la UE. Com funcionarà?

La lluita contra el canvi climàtic

 ?? PATRICK HERTZOG / EFE ?? Les mesures impulsades per l’Executiu de Von der Leyen revolucion­aran la manera de viure a la Unió Europea
PATRICK HERTZOG / EFE Les mesures impulsades per l’Executiu de Von der Leyen revolucion­aran la manera de viure a la Unió Europea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain