La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els restaurant­s i comerços francesos es resisteixe­n a fer de policia sanitària

El carnet obligatori suscita dubtes legals i recels tant a la dreta com a l’esquerra

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

L’obligatori­etat de presentar un carnet sanitari –que certifiqui la vacunació completa o un test PCR negatiu recent– per accedir a bars, restaurant­s, cinemes, centres comercials i altres establimen­ts públics i de lleure cultural no serà fàcil d’aplicar a França.

Ahir hi havia ja indicis d’una certa flexibilit­at i tolerància temporal per part del Govern al constatar les dificultat­s pràctiques per aplicar l’anunci fet dilluns al vespre pel president Emmanuel Macron en la seva vuitena al·locució televisada des que va començar la pandèmia.

Els propietari­s de locals de restauraci­ó i els responsabl­es d’àrees comercials es resisteixe­n a actuar com a gendarmes sanitaris. No tenen personal ensinistra­t per a això, a més que els suposa un cost econòmic i un risc de seguretat. Han demanat que la mesura de control d’accés s’endarrerei­xi fins al setembre en comptes d’entrar en vigor el primer d’agost, però el Govern, ara per ara, diu que no. És possible que els nens i adolescent­s entre 12 i 18 anys sí que gaudeixin d’una tolerància temporal sense carnet.

Els amos de bars i restaurant­s afirmen que serà molt complicat verificar els documents exhibits pels clients i, eventualme­nt, negar-los el servei. Atès el nivell de violència que hi ha en alguns ambients, el personal dels locals s’arrisca a enfrontar-se amb reaccions perilloses de clients rebutjats. Ho va advertir el xef Alain Fontaine a la cadena BFMTV. “Jo no vaig aprendre a fer de policia ni de gendarme”, va dir.

El sector està irritat per les amenaces ja formulades si es neguen a comprovar els carnets sanitaris: 45.000 euros de multa i fins a un any de presó, a més del tancament administra­tiu del local.

Un altre problema greu el plantegen els mateixos empleats de l’hostaleria que no estan vacunats. Aconseguir la pauta completa, més les dues setmanes d’espera després de la segona dosi, suposa almenys un mes i mig d’impossibil­itat de treballar. Ni ells ni els propietari­s no ho poden aguantar. Demanen que se’ls doni un marge.

També hi ha dubtes legals sobre la constituci­onalitat de les mesures anunciades per Macron, com ara el deure del personal mèdic i el que treballa a les residèncie­s de la tercera edat a vacunar-se, sota l’amenaça de perdre la feina. Hi ha oposició per part de l’extrema dreta, d’alguns líders de la dreta i de l’esquerra radical, que acusen el Govern

Els restaurado­rs demanen endarrerir la mesura de control fins al setembre, però el Govern s’hi nega

d’atemptar contra les llibertats fonamental­s i d’imposar un control ferri de l’Estat sobre la societat amb l’excusa de la salut.

Encara que el Govern acabi relaxant les mesures de Macron, aquests anuncis ja han tingut molt d’efecte per accelerar la campanya d’immunitzac­ió. El sistema per concertar una cita per vacunar-se es va col·lapsar. Més d’1,5 milions de persones ho van fer. És, per cert, gairebé el nombre de profession­als en sectors ara obligats a vacunar-se i que fins ara no ho havien fet.c

 ?? NATHAN LAINE / BLOOMBERG ?? La vacunació completa i les setmanes d’espera plantegen problemes als treballado­rs d’hostaleria
NATHAN LAINE / BLOOMBERG La vacunació completa i les setmanes d’espera plantegen problemes als treballado­rs d’hostaleria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain