La Vanguardia (Català-1ª edició)

Israel comença a posar la tercera dosi de Pfizer per la variant delta

- JOFRE NOY Tel-Aviv. Servei especial

Sense esperar el vistiplau dels principals reguladors internacio­nals, Israel va aprovar dilluns l’aplicació de la tercera dosi de la vacuna contra el coronaviru­s. A l’Estat jueu, on ja es respirava una plena normalitat postpandèm­ica des del juny –sense mascaretes en llocs tancats–, s’ha desencaden­at la preocupaci­ó per l’expansió de la variant delta.

Amb 730 nous casos detectats ahir –1,26% de positivita­t–, que suposa la xifra més alta des de març, el Ministeri de Salut va autoritzar les mútues mèdiques l’aplicació de la tercera punxada. Inicialmen­t, se subministr­arà a persones amb deficiènci­es en el sistema immunològi­c, i el primer grup seran els trasplanta­ts de cor. Paral·lelament, es debat també la posterior aplicació al total de la població. No obstant això, hi ha experts que alerten que això es podria veure com un senyal que les vacunes no protegeixe­n prou.

La professora Galia Rahab, de la unitat epidemiolò­gica de l’hospital Tel Hashomer, va explicar el diari Yediot Aharonot que “la població amb immunodefi­ciència té més risc de contagi i mortalitat per coronaviru­s, i pateixen la malaltia per més temps, que també facilita el desenvolup­ament de les mutacions. Per això, és convenient aplicar una dosi extra”. Segons estudis efectuats per l’hospital sobre pacients amb trasplanta­ments de cor, només el 18% van generar prou anticossos contra la covid després de rebre les dues dosis.

Davant la pujada dels contagis, la professora Rahab posa el focus sobre tota la població major d’edat: “Ens agradaria comprovar si requereixe­n el reforç, i tot apunta a què sí”. El centre Tel

Hashomer va convocar dilluns a la tarda els primers pacients per rebre la tercera punxada. El Ministeri de Salut va recomanar l’aplicació vuit setmanes després de rebre la segona, i la realitzaci­ó d’un test serològic previ per comprovar si l’organisme va desenvolup­ar prou anticossos o no.

La mesura es va prendre sense esperar el consens internacio­nal. De fet, dilluns les autoritats sanitàries dels Estats Units van comunicar a la farmacèuti­ca Pfizer que ara per ara no hi ha raons per autoritzar

L’Executiu hebreu aposta per la tercera punxada sense esperar el consens internacio­nal

la tercera dosi de la vacuna.

La companyia va argumentar que és necessària per reforçar el sistema immunològi­c, però les autoritats sanitàries van demanar temps per recollir més informació. La pràctica totalitat d’israelians immunitzat­s van rebre la vacuna de Pfizer.

No és la primera vegada que Israel s’avança als reguladors occidental­s. A començamen­ts d’any, va aprovar el subministr­ament de la vacuna als menors de 16 anys amb factors de risc, com l’obesitat o la diabetis.

Al seu torn, l’Executiu de Naftali Bennett va aprovar la imposició de restriccio­ns lleus. De moment, tornarà el sistema del passaport verd per als esdevenime­nts de més de 100 persones en llocs tancats, on només podran accedir persones vacunades o amb un test negatiu. Ja s’havia reinstaura­t, això sí, l’obligació d’utilitzar mascareta en espais tancats.c

 ?? MOHAMMED SABER / EFE ?? Un palestí rebent ahir la vacuna Spútnik a Gaza
MOHAMMED SABER / EFE Un palestí rebent ahir la vacuna Spútnik a Gaza

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain