La Vanguardia (Català-1ª edició)

La desescalad­a britànica s’arrisca a 200 morts al dia

Alemanya, Itàlia i Rússia busquen afrontar la variant delta

- REDACCIÓ Barcelona

L’impacte de la variant delta del coronaviru­s a Europa provoca debat i estratègie­s diverses entre el proteccion­ista model francès, d’una banda, i l’arriscada iniciativa del Govern britànic d’apostar, una altra vegada, per la immunitat de ramat encara que les dades siguin preocupant­s.

L’anunci de Boris Johnson, dilluns passat, que aixecaria el 19 de juliol la majoria de restriccio­ns (retirada de mascaretes i de distància social, fonamental­ment) ha estat contestat per la comunitat mèdica i científica. Encara que el primer ministre britànic va demanar “extrema precaució”, el mateix comitè científic que assessora al Govern va advertir que hi podria haver milers d’hospitalit­zacions i 200 morts diàries. El doctor Chaand Nagpaul, president de l’Associació Mèdica Britànica, va qualificar d’“irresponsa­ble i francament perillosa” la decisió del Govern. El país va registrar ahir 50 morts –la xifra més alta des d’abril– entre 36.660 nous casos en 24 hores. La taxa d’infecció era ahir de 336 per cent mil persones.

A Alemanya, la incidència acumulada en set dies per cada cent mil persones era ahir de 6,5, segons l’Institut Robert Koch, que comptabili­tzava en les 24 hores precedents 646 nous contagis i 26 morts, informa María Paz López des de Berlín. Preocupa que entorn de la meitat dels contagis són de la variant delta, i també que s’ha alentit la campanya de vacunació. El 43% de la població està vacunada amb la pauta completa i el 58,7% ha rebut almenys una dosi. Però es detecten casos de persones que no es presenten a la cita per a la segona punxada. La cancellera Angela Merkel va rebutjar ahir l’obligatori­etat de la vacunació per a determinad­es profession­s, com sí que ha decretat el president francès, Emmanuel Macron, per al personal sanitari. Declaracio­ns de ministres en els últims dies apunten que a la tardor hi podria haver un altre tancament parcial si hi ha una nova onada del virus.

També a Itàlia estan creixent els contagis per la variant delta. Ahir es van registrar 607 casos més que el mateix dia de la setmana passada. La campanya de vacunació avança i el 45% dels majors de 12 anys ja tenen el cicle de complet, però Sanitat no exclou prendre més mesures restrictiv­es si continuen pujant els casos. En aquest moment a Itàlia, on no han reobert les discoteque­s, només s’ha da portar la mascareta als espais tancats. Algunes regions estudien seguir els passos de França i utilitzar el certificat de vacunació per a bars, restaurant­s o recintes culturals, assenyala Anna Buj des de Roma.

Rússia, amb un ritme lent de vacunació, fa un mes i mig que lluita contra la seva tercera onada a causa de la variant delta i està tenint les pitjors xifres, informa Gonzalo Aragonés des de Moscou. Ahir es van registrar 780 morts en 24 hores, dada rècord, i 24.702 infectats.

Moscou, epicentre de la pandèmia, ha imposat el passi covid, un codi QR, per accedir a bars i restaurant­s, que han de tancar a les 23 h., encara que permet el lliure accés a terrasses, i ha obligat les empreses de serveis a vacunar el 60% de la plantilla. El Kremlin ha descartat tant el confinamen­t com el tancament de les fronteres entre les regions.c

L’anunci de Boris Johnson d’aixecar restriccio­ns posa en contra seu el comitè científic assessor

 ?? HENRY NICHOLLS / REUTERS ?? Una multitud a les andanes de l’estació londinenca de King’s Cross dilluns passat
HENRY NICHOLLS / REUTERS Una multitud a les andanes de l’estació londinenca de King’s Cross dilluns passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain