La Vanguardia (Català-1ª edició)

Maduro amenaça de detenir Guaidó mentre accepta negociar a Mèxic

El líder veneçolà arremet contra l’antichavis­me i arresta l’opositor Guevara

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Nicolás Maduro marca territori. Just quan el líder veneçolà accepta negociar amb l’oposició, el chavisme arremet físicament contra l’autoprocla­mat president interí, Juan Guaidó.

Res que no hagi succeït abans: sempre que s’ha assajat un diàleg, el règim ha utilitzat la tàctica del pal i la pastanaga.

Maduro ha començat pels pals. Mostrant armes llargues, el grup d’operacions especials de la policia va atemorir dilluns Guaidó quan arribava amb la seva esposa al pàrquing del seu edifici, a Caracas. Al líder opositor i a la seva dona –embarassad­a– no els van tocar un pèl però el seu xofer va ser tret violentame­nt del cotxe i va estar unes hores detingut.

A la mateixa hora, un dels seus més estrets col·laboradors, l’exdiputat Freddy Guevara, era detingut pel servei d’intel·ligència quan circulava per l’autopista, com va mostrar ell mateix en directe a Instagram. Processat per la justícia, Guevara va passar tres anys refugiat a l’ambaixada de Xile a Caracas fins que l’agost passat va ser un dels 110 opositors indultats per Maduro per intentar legitimar les eleccions legislativ­es de desembre, que finalment van ser boicotejad­es pels partits antichavis­tes. Llavors, Guevara es va quedar a Veneçuela, decisió de la qual no es va penedir en ser detingut. “Estava fent el correcte i continuo fent el correcte”, va dir via Instagram.

Guevara va ser acusat de “terrorisme, d’atemptat contra l’ordre constituci­onal, de concert per delinquir i de traïció a la pàtria” per la “vinculació amb grups extremiste­s i paramilita­rs associats al govern colombià”, segons un comunicat de la Fiscalia.

Poc després, Maduro confirmava que Mèxic acollirà les negociacio­ns entre Govern i oposició, i es va referir implícitam­ent a Guevara. “En el que no estem d’acord és en el fet que alguna gent digui que vol participar en el diàleg i estigui preparant cops d’Estat”, va afirmar Maduro. “Surten indultats, surten en llibertat i immediatam­ent s’incorporen a buscar delinqüent­s, a pagar grups violents i a preparar magnicidis i assassinat­s”, va afegir Maduro sense citar Guevara, per a qui Guaidó va exigir l’alliberame­nt “immediat”.

Les noves negociacio­ns, patrocinad­es per Noruega, tenen com a objectiu que les pròximes eleccions

El chavisme marca territori quan la UE i els EUA aposten per un diàleg patrocinat per Noruega

regionals del novembre se celebrin netament.

Tant els EUA com la UE han donat mostres de voler relaxar la pressió contra Maduro i afavorir el diàleg. El líder chavista exigeix retirar les sancions contra el seu Govern, després que el Tribunal de Justícia de la UE dictaminés al juny que Veneçuela té dret a recórrer judicialme­nt unes mesures adoptades pel Consell Europeu el 2017.c

 ?? ARIANA CUBILLOS / AP ?? Guaidó i la seva dona, embarassad­a, al seu pàrquing, a Caracas
ARIANA CUBILLOS / AP Guaidó i la seva dona, embarassad­a, al seu pàrquing, a Caracas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain