La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hòsties consagrade­s al buit

El capellà només va un cop a l’any a Tristan da Cunha, l’illa més remota del món

- RAFAEL RAMOS Edimburg. Correspons­al

Els anglesos volen anar de vacances a Salou, Fuengirola o Benidorm, però la contraofer­ta de Boris Johnson és que es passin uns dies a l’Antàrtida britànica o a Tristan da Cunha, on tothom està vacunat i el virus no ha fet acte de presència. Entre altres raons perquè és l’assentamen­t més remot del món, literalmen­t al mig de l’Atlàntic, a 2.500 quilòmetre­s de la costa de Sud-àfrica i a més de tres mil de les Malvines. Sense aeroport, està comunicat amb la resta del planeta per vaixells mercants que fan en sis dies el trajecte des de Ciutat del Cap o Namíbia. Els escocesos, això sí, s’hi senten com a casa perquè l’única localitat, al peu d’un volcà i on viuen els 267 habitants de l’arxipèlag, es diu Edimburg (el nom complet és “Edimburg dels Set Mars”), en honor al príncep Alfred, segon fill de la reina Victòria, que hi va fer una visita llampec l’any 1867, mig segle després que l’imperi s’hagués annexionat Tristan per controlar que els francesos no feien cap mala passada i alliberave­n Napoleó, exiliat a la veïna Santa Helena, 2.100 quilòmetre­s al nord, separada pel tròpic de Capricorn.

En qualsevol cas, per molt saludable que sigui, el lloc no respon a la idea que un britànic mitjà té d’unes vacances d’estiu. A part de les dificultat­s i el cost d’arribar-hi (1.500 dòlars per cap per una cabina sense cap comoditat), el clima és plujós, el vent bufa constantme­nt des de l’oest, no hi ha platges, no es pot nedar al mar pels corrents i els taurons, no hi ha cinemes, ni centres comercials, ni hotels, ni discoteque­s, ni supermerca­ts. Només una botiga per a tot, una oficina de correus, un autobús, un cotxe de bombers, una ambulància, una escola, una clínica, un policia, un petit port, una carretera i una fàbrica per processar la carn de llagosta (el plat nacional és la llagosta amb patates, que no és el mateix que una caldereta), on treballa la majoria de la població.

D’esglésies, en canvi, n’hi ha dues, una de protestant i una altra de catòlica, la de Sant Josep, dependent de la Prefectura Apostòlica de les Malvines i la Missió Eclesiàsti­ca de Santa Helena, Tristan i Ascensió, amb una nau, una teulada vermella inconfusib­le i vidres esmerilats a les finestres. Un sacerdot fa el viatge des de Londres (fent la volta al món) una vegada a l’any, i s’hi queda entre diverses setmanes i uns quants mesos per respondre a les necessitat­s espiritual­s dels feligresos.

Només ell pot administra­r els sagraments i fer confirmaci­ons, i abans de marxar deixa consagrade­s i envasades al buit quatre mil hòsties, perquè la gent pugui combregar a la missa dels diumenges fins el seu retorn de l’any següent. Dels casaments i batejos que no puguin esperar, així com dels funerals, se n’encarregue­n en la seva absència tres ministres ecumènics, descendent­s d’Elizabeth i Agnes Smith, dues germanes irlandeses que s’hi van establir el 1908.

L’arxipèlag (del qual només una illa de la mida de Manhattan està habitada) va ser descobert el 1506 per l’explorador portuguès Tristão da Cunha, que en un gest d’humilitat va anomenar el lloc en honor de si mateix. La manca d’un bon port on poguessin ancorar els vaixells que feien camí entre Europa i Àsia va fer que ningú no s’interessés pel control de l’assentamen­t, ni tan sols la Companyia de les Índies Orientals.

Així van passar tres segles fins que un nordameric­à, Jonathan Lambert, s’hi va presentar amb un parell d’amics, li va posar el nom d’illes del Refresc, va reclamar el territori com a propi i es va autodenomi­nar emperador. La festa li va durar poc, perquè al cap d’un parell d’anys va morir ofegat.

La Gran Bretanya es va annexionar Tristan da Cunha el 1816 i hi va establir un fort amb un destacamen­t de soldats per assegurar-se que Napoleó no se n’anava de Santa Helena, però després de la mort del cèlebre presoner va deixar a la seva sort la vintena de famílies que es dedicaven a l’agricultur­a, descendent­s d’holandesos, italians, nord-americans, anglesos i escocesos que havien naufragat a les seves costes, acostumats a la solitud i a la visita

Davant el desinterès de les potències, un nord-americà va reclamar el territori el 1810 i es va autodenomi­nar “emperador”

esporàdica d’alguns vaixells (entre 1909 i 1919, cap). Avui té l’estatus de Dependènci­a d’Ultramar, que té alguns avantatges. Quan el volcà va entrar en erupció, la població va ser evacuada a Anglaterra, i ara tothom ha rebut la vacuna. Hi ha pingüins, albatros, casetes prefabrica­des i segells i monedes valorades pels col·leccionist­es, però el que es diu destinació turística, la veritat és que no ho és.

 ?? BRIAN GRATWICKE / FLICKR ??
BRIAN GRATWICKE / FLICKR

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain