La Vanguardia (Català-1ª edició)

El nou Govern ja afronta la primera polèmica per Cuba

La dreta acusa l’Executiu de tebiesa i li demana que “condemni” la repressió

- JUAN CARLOS MERINO Madrid J.C. MERINO Madrid

Encara no resolta la complexa crisi diplomàtic­a amb el Marroc, que dissabte va implicar el cessament de la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, el nou Govern de Pedro Sánchez ja es va estrenar ahir amb una altra polèmica d’índole internacio­nal, aquesta vegada per la greu situació que es viu a Cuba, que va disparar la confrontac­ió política de la dreta.

Abans que arrenqués el Consell de Ministres d’aquesta nova etapa, el departamen­t d’Exteriors, dirigit pel diplomàtic José Manuel Albares –fins ara ambaixador d’Espanya a França–, va emetre un comunicat en què va assegurar que segueix “amb molt interès i molt de prop” la situació a Cuba, després de les protestes registrade­s dilluns i les detencions practicade­s entre els manifestan­ts. “Espanya defensa el dret fonamental a manifestar-se lliurement i pacíficame­nt de tots els ciutadans i demana a les autoritats cubanes que el respectin”, va avisar el comunicat d’Exteriors.

El ministeri va defensar que “Cuba pateix una crisi en què conflueixe­n diversos elements, entre els quals destaquen la crisi econòmica, així com una caiguda del turisme derivada de la covid”. “Per fer front a aquesta situació, és necessari incrementa­r el ritme de les reformes”, demana al document Exteriors.

Els ministres també som persones!”, adverteix una de les noves incorporac­ions del Govern central per justificar la sensació de “desbordame­nt i aclaparame­nt” que té des que dissabte Pedro Sánchez va confirmar el seu fitxatge. “He portat maleta per a quatre dies, no més”, reconeix una de les flamants ministres davant la precipitac­ió dels esdevenime­nts. “Jo vaig fer la maleta corrents i vaig venir amb el que portava a sobre!”, admet una altra. “Venim del poble!”, diuen rient les que van haver de posar rumb a Madrid, gairebé en qüestió d’hores, després d’abandonar totes les seves responsabi­litats.

Isabel Rodríguez va arribar des de Puertollan­o (Ciudad Real); Raquel Sánchez, des de Gavà (Baix Llobregat); Diana Morant, de Gandia (la Safor), i Pilar Alegría, des de Saragossa. D’encara més lluny, París, va tornar José Manuel Albares, tot i que per a ell la Moncloa no és cap novetat, igual que per a Félix Bolaños, el nou despatx del qual és a pocs passos

El departamen­t que ara dirigeix Albares va expressar, a més a més, la seva preocupaci­ó “per les greus caresties a què fa front la població”, i va anunciar que estudiarà la manera d’ajudar Cuba “per alleujar la situació”, davant l’agreujamen­t de la pandèmia, igual que Espanya ja va enviar remeses de vacunes a altres països iberoameri­cans.

Una reacció molt tèbia del Gocloure vern d’Espanya, a parer del Partit Popular, que, a més a més, va aprofitar per denunciar la posició del soci de la coalició governamen­tal, Unides Podem. “Cuba no és una dictadura”, va assenyalar Aina Vidal, diputada de la formació lila al Congrés. És una afirmació que s’afegeix a les denúncies de la confluènci­a al bloqueig econòmic i comercial que pateix l’illa des de fa anys i anys pels Estats

Units i altres països. La nova portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, preguntada expressame­nt en aquest sentit, va evitar qualificar de dictadura Cuba. “No hi ha cap dubte de quina és la posició d’Espanya respecte a la defensa dels sistemes polítics democràtic­s: Espanya és una democràcia plena que defensa la democràcia, els drets i les llibertats. Aquesta és la posició d’Espanya”, va conde

en la seva primera compareixe­nça. Va ser Sánchez qui a la nit, durant l’entrevista a Telecinco, va defensar que el règim cubà “no és una democràcia” per dissipar qualsevol indici de dubte després de les declaracio­ns dels seus socis que enerven la dreta.

El vicesecret­ari de Comunicaci­ó del PP, Pablo Montesinos, va ser dels primers a retreure a la nova portaveu del Govern les seves paraules. “Mentre continua la repressió” a Cuba, la nova portaveu ha evitat “qualificar Cuba com una dictadura”, va apuntar el també diputat. “Sánchez, retratat”, va afegir.

Segons va subratllar Montesinos a les xarxes socials, l’Executiu “es radicalitz­a encara més” perquè “Podem pren les regnes de la política internacio­nal”. També la responsabl­e d’Internacio­nal del PP, Valentina Martínez, va criticar la nova ministra. “Comencem bé”, va assenyalar amb ironia. El portaveu del PP al Congrés, Pablo Hispán, va indicar que ja saben “a qui fa costat el Govern, als que reprimeixe­n als que demanen llibertat i democràcia per a Cuba”.

“És lògic, qualificar el paradís socialista com a dictadura és inassumibl­e per a Pedro Sánchez”, va dir el parlamenta­ri popular.

Ciutadans, per la seva part, va demanar al ministre d’Exteriors que no sigui “pusil·lànime” i doni suport al poble cubà davant la “dictadura”, i Vox va exigir una condemna “rotunda” de la repressió a Cuba i mesures diplomàtiq­ues per forçar la transició.c

El PP assenyala la ministra portaveu i retreu a la Moncloa les declaracio­ns d’Unides Podem

 ?? DANI DUCH ?? La nova portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez, flanquejad­a per Pilar Alegría i Reyes Maroto
DANI DUCH La nova portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez, flanquejad­a per Pilar Alegría i Reyes Maroto

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain