La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Suprem rebutja suspendre els indults, com demanaven PP, Cs i Vox

- CARLOTA GUINDAL Madrid

El Tribunal Suprem va rebutjar ahir deixar en suspens els indults aprovats pel Govern central per als líders independen­tistes condemnats per sedició mentre es resolen els recursos interposat­s per PP, Ciutadans i Vox. Això significa que continuara­n en llibertat fins que es dicti sentència. En una resolució, la Sala Contencios­a Administra­tiva de l’Alt Tribunal es va oposar a les mesures cautelars sol·licitades per les tres formacions per suspendre la mesura de gràcia fins que es resolen el fons dels recursos contra la decisió de l’Executiu.

El tribunal ja havia rebutjat les mesures cautelarís­simes sol·licitades i va donar trasllat a les parts perquè es pronuncies­sin. La diferència és que la primera se sol·licitava quan existeix un caràcter d’urgència i, per tant, no es demana informe a la part afectada, en aquest cas a l’Advocacia de l’Estat.

Una vegada demostrada aquesta falta d’urgència, es va reclamar informe als serveis jurídics de l’Estat, que es van oposar a la mesura cautelar, una posició admesa pels magistrats.

En la seva interlocut­òria, la sala explica que no es donen les circumstàn­cies que s’exigeixen per adoptar aquesta mesura cautelar, mentre es tramiten els recursos que les dues parts han presentat contra els indults.

“L’aplicació de l’indult, i no la suspensió, no impedeix, si així es declara en una eventual sentència favorable a les pretension­s dels recurrents, el compliment en el seu moment de la pena de privació pendent”, afirma la resolució.

El tribunal afirma que mantenir la llibertat dels condemnats no comporta conseqüènc­ies o situacions de “difícil reversió que puguin fer perdre la finalitat legítima al recurs”. Al contrari, els magistrats entenen que la suspensió de l’indult “podria donar lloc a situacions perjudicia­ls i irreversib­les per als indultats si, com es pretén per la part recurrent, continuen complint una pena privativa de llibertat de què finalment quedin indultats”.

Una vegada resoltes les mesures cautelars, el tribunal haurà d’entrar a valorar si els partits que han recorregut contra la mesura de gràcia tenen legitimaci­ó per a això. L’Advocacia de l’Estat ja ha avançat la seva posició i ha assenyalat que cap no té aquesta potestat per recórrer contra una decisió del Govern central. En el cas d’estimar la pretensió dels serveis jurídics de l’Estat, es donaria per conclosa la via judicial dels indults.c

La sala destaca que anul·lar la mesura de gràcia podria donar lloc a “situacions irreversib­les”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain