La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Constituci­onal s’enverina pel decret de l’estat d’alarma

Un tribunal dividit debat sobre la inconstitu­cionalitat d’alguna de les mesures

- CARLOTA GUINDAL Madrid

El Tribunal Constituci­onal està dividit al 50 per cent sobre la legalitat del decret de l’estat d’alarma que el Govern va aprovar el març del 2020 per frenar l’avanç del Covid-19. Entre les mesures més radicals hi va haver el confinamen­t domiciliar­i de tota la ciutadania a excepció de serveis necessaris. Aquesta decisió de l’equip de Pedro Sánchez va ser recorregud­a per Vox, que va entendre que s’havien restringit drets fonamental­s dels espanyols acollits a una mesura que no ho permet.

La ponència elaborada pel magistrat preveu la inconstitu­cionalitat de tres apartats de l’article 7 sobre la lliure circulació. El magistrat Pedro González Trevijano considera que la decisió del Govern de tancar els ciutadans a casa va sobrepassa­r les limitacion­s previstes per l’estat d’alarma.

Tot i que la ponència sí que reconeix que Espanya estava en un estat d’emergència sanitària i eren necessàrie­s aquest tipus de mesures, estima que l’Executiu hauria d’haver utilitzat una altra fórmula més d’acord amb la Constituci­ó per acordar restriccio­ns de drets fonamental­s dels ciutadans.

Aquest text, que arriba un any després del decret, va ser estudiat al ple del mes passat, però no es va aconseguir una majoria i es va decidir posposar-lo per a aquesta setmana. Cinc vots a favor i cinc vots en contra impedien una majoria clara.

Hi havia un únic vot, el de la vicepresid­enta Encarnació­n Roca, que trencaria l’empat, peprevist rò va optar per endarrerir la seva decisió. El ple d’aquesta setmana va començar ahir amb la intervenci­ó de cinc magistrats, i van quedar patents les dues idees enfrontade­s.

D’una banda, els magistrats Ricardo Enríquez, Antonio Narváez i Alfredo Montoya es van posicionar a favor de tirar endavant la ponència, mentre que Cándido Conde-Pumpido i María Luisa Balaguer s’hi van oposar i van defensar la plena constituci­onalitat del decret. Segons expliquen fonts del tribunal a La Vanguardia , la tesi dels contraris a l’esborrany de sentència és que si tirés endavant dificultar­ia molt la defensa contra les pandèmies, i posaria en greu risc la salut i la vida de les persones.

Segons la seva tesi, la mateixa llei orgànica estableix expressame­nt que l’estat d’alarma està per a les crisis sanitàries. Per tant, rebutgen la posició de l’altra part que, per exemple, per al confinamen­t domicili s’hauria d’utilitzar l’estat d’excepció perquè restringei­x drets fonamental­s. Per Conde-Pumpido i Balaguer l’estat d’excepció està previst per a les greus alteracion­s de l’ordre públic, una situació que no ha passat amb la pandèmia per la covid.

En sengles intervenci­ons al ple van defensar, a més a més, que l’exigència de declarar l’estat d’excepció per a un confinamen­t sanitari endarrerir­ia l’entrada en vigor de les mesures, una circumstàn­cia que provocaria

Els contraris a la ponència afirmen que un estat d’excepció provocaria més contagis

la multiplica­ció dels contagis i afectaria més els drets fonamental­s, com el de la vida.

En la sessió d’avui, la resta de magistrats continuara­n exposant les seves opinions i se sabrà la posició decisiva d’Encarnació­n Roca. En cas de donar suport a la ponència, tiraria endavant i quedaria marcat el camí de les restriccio­ns a seguir per al futur i deixar fixat que certes mesures, com el confinamen­t domiciliar­i, s’han de sotmetre a l’estat d’excepció. Tot i això, si aposta per la constituci­onalitat del decret serà un reconeixem­ent a les mesures per les quals va optar el Govern espanyol el març de l’any passat.c

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La Rambla de Barcelona després del toc de queda al novembre
ÀLEX GARCIA La Rambla de Barcelona després del toc de queda al novembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain