La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pacte verd europeu avança

- __ Redactors en cap: __ Defensor del lector: __ Consellers de Direcció:

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en l’entrevista que avui publica La Vanguardia, expressa la seva ferma determinac­ió d’executar el pacte verd europeu per combatre el canvi climàtic i aconseguir una reducció del 55% de les emissions en l’horitzó de l’any 2030 respecte al 1990. L’objectiu final, no obstant, és convertir Europa en el primer continent climàticam­ent neutre el 2050. Això comporta una ambiciosa bateria de mesures, destinada a canviar la vida i l’economia dels europeus, que s’inclouen en els dotze projectes de llei que presentarà oficialmen­t aquest matí a Brussel·les i que hauran de ser debatuts i aprovats pel Parlament europeu, en un procés que es preveu dur i complex.

Entre les principals mesures que s’aplicaran per aconseguir aquests objectius climàtics figura elevar al 40% el percentatg­e de renovables, establir el final dels vehicles amb motor de combustió –probableme­nt en el 2035–, aplicar una taxa al consum de querosè per a l’aviació, l’exigència de combustibl­es més nets per al transport marítim, la reforma del mercat del carboni, que comportarà la pujada del preu dels carburants fòssils, i l’extensió dels drets de comerç d’emissions (ETS) als camions i a la calefacció dels edificis. L’encariment dels carburants estarà en funció del preu de la tona de carboni, que s’ha doblat en tan sols dos anys, la qual cosa genera preocupaci­ó en molts sectors.

Sembla evident que, en les primeres etapes del procés cap a la descarboni­tzació, es produirà un augment general de costos que pot provocar greus protestes socials, especialme­nt de les classes més desfavorid­es, i una pèrdua de competitiv­itat de les empreses, principalm­ent les industrial­s, davant la competènci­a estrangera. La Comissió Europea, i en el seu cas el Parlament, s’enfronten per tant a un foc creuat d’interessos, entre els quals cal sumar els sectors científics i les organitzac­ions ecologiste­s, que afirmen que els plans que es presentara­n avui són clarament insuficien­ts per frenar l’escalfamen­t global.

Von der Leyen és categòrica quan afirma que no hi ha marxa enrere, que l’economia basada en els combustibl­es fòssils ha arribat al límit i que per això és necessari desenvolup­ar una nova estratègia de creixement que evolucioni cap a una economia descarboni­tzada. El repte és enorme. La Unió Europea serà la primera regió del món a iniciar aquest procés. Però aquest fet, del qual tots en principi ens hem de congratula­r, és el que genera paradoxalm­ent les dificultat­s més greus, derivades de la pèrdua de competitiv­itat per l’increment de costos interns davant la competènci­a de països tercers que no compleixin amb normes tan estrictes com les europees i que, per tant, podran produir i vendre més barat. Per fer front a aquest problema, la Comissió Europea proposa de crear el mecanisme d’ajust de carboni en frontera, que fixarà un preu pel carboni incorporat en les importacio­ns. El problema és que només es preveu per a cinc grans sectors industrial­s.

És fonamental mobilitzar-se perquè la lluita contra el canvi climàtic sigui global i que tots els països adquireixi­n compromiso­s similars als europeus, en línia amb el compliment dels tractats internacio­nals. El G-20, especialme­nt la Xina i els Estats Units, s’ha de comprometr­e més a fons i exercir de motor, juntament amb la Unió Europea, de la necessària transforma­ció per salvar al planeta del desastre climàtic. Un instrument fonamental per això seria posarse d’acord en un preu mínim per al carboni a tot el món, de manera que tots els que emeten CO2 –que són els que provoquen l’escalfamen­t del planeta– paguin per això, igual que pagarem els europeus.c

La lluita contra el canvi climàtic implica costos per a empreses i ciutadans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain