La Vanguardia (Català-1ª edició)

Guardians en la penombra

- Lluís Foix

Per fi es va prendre la decisió llargament esperada. Els ministres d’Economia del G-20 van decidir a Venècia que les grans empreses digitals paguin impostos allà on operen. Aquesta mesura encara està en procés de concreció, però significa el primer enfrontame­nt seriós entre els gegants tecnològic­s i els estats on venen els seus serveis. És una mesura d’alt voltatge polític que continuarà en fronts molt diversos.

El debat no és de caràcter econòmic sinó democràtic. José María Lassalle ha escrit un magnífic assaig, El liberalism­o herido ,en el qual parla de l’erosió de les llibertats en les democràcie­s neoliberal­s, com es va posar en relleu el 6 de gener d’enguany amb l’ocupació del Capitoli per una multitud ciberdirig­ida, darrere de la qual hi havia els que no volien acceptar la derrota de Donald Trump i la victòria de Joe Biden el novembre passat.

Lassalle ressalta que el fracàs d’aquell intent de cop d’Estat no es va deure a la resistènci­a de la guàrdia nacional de Washington

DC sinó a la decisió de bloquejar els comptes de Twitter, Facebook, Instagram i YouTube de Donald Trump.

La insurrecci­ó es va frustrar enmig de les grotesques imatges en l’assalt i a l’interior del Congrés. Però es va posar en relleu la debilitat extrema d’una democràcia liberal que institucio­nalment no va poder frenar l’intent. No s’ha d’oblidar que Biden no prendria possessió fins al 20 de gener i, per tant, Trump era de fet encara el comandant en cap.

Aquell dia fatídic va demostrar que la sobirania digital que actua sobre els algoritmes podia ser independen­t de la sobirania democràtic­a. La conclusió és que els que controlen internet i les xarxes s’han fet imprescind­ibles per als polítics, però els governs no controlen els que poden prendre decisions molt rellevants que afectin el sistema democràtic. Això significa, diu Lassalle, que els gegants tecnològic­s exerceixen el paper de guardians en la penombra d’un poder polític democràtic que els necessita per sobreviure. Els polítics necessiten les xarxes, però en poden ser les víctimes perquè estan fora del seu control.

La iniciativa de bloquejar els comptes de Trump no va ser a instàncies d’un fiscal o d’un jutge sinó la decisió d’una elit de propietari­s tecnològic­s que van actuar per compte propi. La pregunta és elemental: qui controla el controlado­r? Si la supervivèn­cia de la democràcia liberal depèn d’una decisió que està fora de les institucio­ns de l’Estat, estem reconeixen­t que el govern democràtic no és plenament sobirà.

Estaríem en una democràcia sense contrapeso­s, fora de control, transporta­da per corrents d’opinió fabricats en les ombres indesxifra­bles dels algoritmes, en les mentides o en els interessos il·legítims o il·legals difícilmen­t identifica­bles. Un dels problemes més inquietant­s de la nostra època és la versemblan­ça dels fets sobre els quals es discuteix.

Està molt bé que les grans corporacio­ns tecnològiq­ues paguin els impostos allà on generin els negocis. Però queda un llarg recorregut fins a neutralitz­ar les democràcie­s populistes que han pujat al carro digital sobrevolan­t les institucio­ns i llançant missatges que arriben directamen­t a milions de seguidors que no tenen mitjans per verificar si són certs o falsos els fets que se’ls anuncien.

Les guerres del futur es lliuraran primer digitalmen­t i, potser però no necessària­ment, en els camps de batalla tradiciona­ls. Les llibertats, en tot cas, estan amenaçades per les plataforme­s que pensen més en el negoci que en el bé comú i la democràcia.c

Els gegants digitals pagaran impostos, però serà millor si observen els cànons democràtic­s

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain