La Vanguardia (Català-1ª edició)

Crònica d’una onada anunciada

- ANÀLISI JOSEP CORBELLA

Un cop passat, és fàcil veure què ha fallat.

S’han ajuntat els mateixos dies i als mateixos llocs una variant més contagiosa del coronaviru­s, la fi de moltes restriccio­ns i les celebracio­ns de final de curs i principi d’estiu. Qualsevol d’aquests tres elements per separat s’hauria pogut controlar. Junts han format un còctel explosiu.

Ara en veiem les conseqüènc­ies. Una incidència a Catalunya de més de 3.000 casos per 100.000 habitants a la franja de 20 a 29 anys, cosa que significa que una de cada 30 persones d’aquest grup d’edat té covid en aquest moment i aproximada­ment una de cada quatre hauria d’estar fent quarantena. Un augment del nombre de pacients ingressats en ucis per covid d’un 57% en una setmana, molts d’entre 30 i 50 anys.

I això només és el principi. La cinquena onada encara està en ascens, cosa que significa que els contagis i els ingressos continuara­n augmentant les pròximes setmanes, i que encara estem més a prop del començamen­t que del final de l’onada.

Que els contagis pugessin al principi de l’estiu no ha sorprès els especialis­tes en salut pública, incloent-hi el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. Era el que es podia esperar si es relaxaven les restriccio­ns al juny. El que sí que ha sorprès és la velocitat a què s’han disparat els casos, segons va reconèixer Argimon a la roda de premsa de dilluns.

A Anglaterra, primer país europeu a què va arribar la variant delta, originària de l’Índia, l’augment de casos per aquesta nova variant va ser més suau. Però a Anglaterra va arribar en un moment en què el país tenia mesures estrictes per prevenir contagis. A Catalunya ens ha agafat gairebé sense mesures, cosa que ha permès que el virus proliferés al seu aire.

Com és que ningú no ho va veure venir? Mirant-ho retrospect­ivament, els senyals d’alarma eren inequívocs. L’OMS va classifica­r la nova variant com a “preocupant a escala global” l’11 de maig, quan ja havia arribat a Espanya. El farmacoepi­demiòleg Dani Prieto-Alhambra, de la Universita­t d’Oxford, va enviar un avís a aquest periodista tres dies més tard: “Has vist les dades d’avui [d’Anglaterra]? La variant índia fa molt mala pinta”.

La Vanguardia va informar el 6 de juny de l’“alerta per l’expansió i la virulència de la variant delta”, i el dia 15, que “ja serà majoritàri­a a Barcelona la setmana que ve”. Daniel López Acuña, exdirector d’Acció Sanitària

en Situacions de Crisi de l’OMS, es va esgargamel­lar alertant que s’estaven aixecant restriccio­ns massa ràpid.

Totes aquestes veritats incòmodes van ser oportuname­nt ignorades. Van quedar eclipsades pel missatge dominant que la vacunació anava vent en popa, que el final de l’epidèmia era a prop i que l’estiu seria esplèndid. Un missatge que era cert a principis de la primavera, quan la variant dominant a Espanya era l’alfa, que va deixar de ser-ho quan va arribar la delta. Però el Govern espanyol i els sectors econòmics impacients per eliminar restriccio­ns van insistir a mantenir el triomfalis­me contra el virus quan l’expansió de la nova variant ja era imparable.

A Catalunya la Generalita­t tampoc no va tenir inconvenie­nt a reobrir el lleure nocturn el 21 de juny, a permetre una revetlla de Sant Joan amb restriccio­ns mínimes i a avalar festivals com el Canet Rock (rebatejat per alguns dels assistents com el Canet Brot) i el Cruïlla.

Diguem-ho tot. Els mitjans que tenim la responsabi­litat d’informar els ciutadans també som còmplices d’aquesta operació d’autoengany col·lectiu en què s’ha imposat una visió falsament edulcorada de l’epidèmia. Mark Rutte, primer ministre dels Països Baixos, va tenir dilluns el valor de demanar perdó als seus ciutadans per haver aixecat restriccio­ns massa aviat i haver causat un repunt de contagis. No servirà de res, però personalme­nt m’hi afegeixo.

Els metges que han promociona­t els tests d’antígens per celebrar concerts d’alt risc també tenen una part de responsabi­litat en la catastròfi­ca evolució de l’epidèmia a Catalunya.

Des del primer moment era inevitable que la realitat de la variant delta s’acabés imposant. És una pena que entre tots no hàgim estat capaços de contenir la cinquena onada. Les conseqüènc­ies d’uns quants dies de diversió les pagarem tot l’estiu.c

Es van ignorar tots els senyals d’alarma i es va imposar la idea que tot aniria bé

 ?? XAVI JURIO ?? La revetlla de Sant Joan va amplificar l’epidèmia
XAVI JURIO La revetlla de Sant Joan va amplificar l’epidèmia
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain