La Vanguardia (Català-1ª edició)

El 061 s’està a punt de col·lapsar-se amb 60.000 trucades covid a la setmana

- ANA MACPHERSON Barcelona

El 061 rep 60.000 trucades a la setmana. La demanda d’informació ha crescut un 900% en comparació amb els temps llunyans en què no hi havia covid, fa un any i mig. Però fins i tot en els pitjors moments de la pandèmia, en ple confinamen­t i enmig d’una situació d’incertesa i angoixa generalitz­ades, es va arribar a un màxim de 25.000 trucades. Les últimes dues setmanes s’han batut rècords.

Per això el Sistema d’Emergèncie­s Mèdiques (SEM) imparteix cursos de formació a tot el personal possible, incloent-hi el que va a les ambulàncie­s, perquè pugui atendre el telèfon en moments de menys pressió i, així, donar resposta, encara que sigui al cap d’unes quantes hores, a totes les demandes.

Amb els recursos actuals, el

SEM pot atendre unes 600 trucades simultànie­s, però en moments pic n’hi ha moltes més. Així que demanen voluntaris en hores lliures per atendre-les totes mentre Salut resol més contractes o no.

Davant el temor que l’allau de trucades en aquests pics podria deixar ocultes les veritables emergèncie­s que no admeten demora, a les que poden esperar se’ls remet a una trucada posterior. Se n’estan fent càrrec els reforços interns. Però no donen l’abast.

La cinquena onada va començar a donar senyals ja fa tres setmanes al servei telefònic del 061. Un increment notable, al voltant d’un 20%, va disparar la primera alarma. L’increment de trucades ha estat proporcion­al al dels contagis i les inquietuds que se’n deriven.

Al web del SEM (sem.gentcat.cat) proporcion­en resposta a moltes de les preguntes que

El SEM imparteix cursos a tot el personal per atendre l’allau de dubtes de contactes, positius i vacunes

es repeteixen al 061 i que estan col·lapsant un servei que també atén ictus, infarts, accidents, incendis... Són respostes als “No trobo cita per vacunar el meu fill, què puc fer?”, “Soc contacte estret però no noto cap símptoma i no sé què he de fer ara, perquè ningú no em diu res”, “Soc positiu sense símptomes, com faig l’aïllament?”.

El gairebé col·lapse del 061 reflecteix el desbordame­nt que ja pateix l’atenció primària, amb un creixement exponencia­l de casos per diagnostic­ar i a què cal fer seguiment i recerca de contactes. I els ha agafat en plena cursa contra rellotge de vacunació per franges d’edat, mentre rebien una demanda plena de presses dels no vacunats més joves.

I, al mig, una part de la població està espantada i no sap què ha de fer, i de vegades no troba resposta enlloc més, de manera que agafa el telèfon i truca al 061 Salut Respon.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain