La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern demana a les administra­cions i a la ciutadania esforç i responsabi­litat

-

l’inquieta que s’anunciïn mesures globals i ambigües i que es “responsabi­litzi després als municipis” per executar-les o perquè siguin més estrictes.

A Salou esperen que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya avali les mesures, perquè consideren que les peticions del Govern no són coherents. “Ens demanen que tanquem platges i parcs, però... i les places i vies públiques? I les mesures han de venir acompanyad­es de dotacions per fer-les efectives”, afirma l’alcalde, Pere Granados.

La portaveu del Govern va instar que “totes les administra­cions fem un esforç” i a la responsabi­litat de cada ciutadà. “Encara que les mesures no siguin efectives perquè no s’ha aprovat la resolució, individual­ment les hem d’anar aplicant”, va afirmar després de la reunió entre els responsabl­es del Govern i els representa­nts municipals.

“Com a toc d’alerta a la ciutadania potser funciona, però veig aquestes recomanaci­ons de molt difícil aplicació”, va coincidir l’alcalde de Palamós, Lluís Puig. Argumenta que quan els agents es dirigeixin a persones congregade­s a la via pública o a la platja i les convidin a marxar a casa no tindran prou força perquè es tracta de recomanaci­ons, “i la norma, com més clara, més bé s’entén i més fàcil és d’aplicar”. Per Puig, el toc de queda posaria les coses més fàcils als consistori­s.

Amb les festes majors a punt de començar, a Blanes les recomanaci­ons es van rebre “amb perplexita­t, desesperac­ió i molta incertesa”. L’alcalde, Àngel

Canosa, va afirmar que “necessitem més concreció per saber què es pot fer i què no” i, malgrat que va afirmar que li agradaria poder confiar en la responsabi­litat compartida de la ciutadania, va admetre que el toc de queda podria ser una solució.

Maurici Jiménez, alcalde de Platja d’Aro, que passa dels 11.000 empadronat­s als 100.000 visitants un cap de setmana d’estiu, també veu difícil fer complir les recomanaci­ons amb un torn de nit de deu agents. El cap de la policia local s’ha dirigit al de l’àrea bàsica policial dels Mossos per demanar una ajuda que també reclamaran per carta a Interior.

Jiménez recorda que els municipis turístics han de fer front a altres problemes, com l’incivisme, els botellots o l’ocupació de la via pública. Sobre el toc de queda, creu que pot ser una solució temporal.

L’alcalde de Palafrugel­l, Josep Piferrer, tampoc no descarta

A Platja d’Aro, amb 100.000 habitants a l’estiu, el torn de nit l’integren deu agents municipals

el toc de queda. “Seria la millor opció”, reconeix. Altrament, la policia municipal es passarà la nit rere els noctàmbuls com si jugués al gat i la rata. “I la policia no hi és per això”, reitera.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain