La Vanguardia (Català-1ª edició)

Campaments i colònies s’autoproteg­eixen per l’explosió de casos entre els més joves

Es respira calma tensa, tot i que només hi ha 201 positius entre 180.000 persones

- JAVIER RICOU Lleida

L’explosió de contagis per covid entre els més joves obliga a extremar les precaucion­s en colònies i campaments (actualment hi ha escampades per Catalunya 180.000 persones en aquestes activitats de lleure) per mantenir a ratlla les infeccions en aquest univers ara tan fràgil, ja que està poblat de menors i monitors, amb una mitjana d’edat que voreja els 25 anys.

I sembla que les mesures estan donant, de moment, fruits. Segons dades facilitade­s pel Departamen­t de Drets Socials, fins ahir s’havien comptabili­tzat en aquestes colònies i campaments 201 casos positius, cosa que ha obligat a activar al voltant de 625 quarantene­s, que són els contactes estrets dels contagiats.

Drets Socials informa que la incidència de casos positius, si es compara amb el total de participan­ts en aquestes activitats, no arriba a un 0,12%. Una dada molt positiva. Tot i això, si s’ha après alguna cosa amb aquesta pandèmia, és que les xifres es poden torçar en qüestió de dies. Així que hi ha molta consciènci­a, tant des del mateix Govern com des de les entitats organitzad­ors, que en aquests moments ningú no es pot relaxar.

Una portaveu de la Fundació Pere Tarrés, que programa activitats a l’estiu per al voltant de 35.000 menors, no pot ser més sincera a l’hora de narrar com s’afronten en aquests moments –amb aquesta disparada i inesperada cinquena onada– aquestes colònies i sortides amb nens. “És veritat que es respira una calma tensa, ja que seguim amb preocupaci­ó el que passa fora del nostre entorn, amb una alta incidència de contagis entre els més joves”, afirma.

Una de les proves d’aquesta prudència desplegada a última hora en colònies i campaments –vist com evolucione­n els nous contagis– són, precisamen­t, les mesures excepciona­ls aplicades per la Fundació Pere Tarrés. La mateixa portaveu revela que en aquests moments s’apliquen amb aquests menors “protocols més estrictes dels que marca la norma”. En aquestes activitats d’estiu es tornen a recuperar conductes que ja semblaven del passat.

El secretari de Joventut aposta pels tests d’antígens per detectar monitors infectats

“Es pren la temperatur­a de manera regular als nens, la mascareta continua sent obligatòri­a i hem reduït a dotze el nombre de persones en cada grup, quan es permet que aquestes unitats puguin estar formades per fins a 24 menors”, afegeix aquesta responsabl­e de la Fundació Pere Tarrés.

I tot això es fa sense que s’hagi registrat, afirma aquesta portaveu, “un repunt significat­iu de contagis en aquests espais de lleure”. Els infectats ahir vorejaven la trentena, entre les 35.000 persones escampades en aquestes colònies, acampades o centres tancats que controla aquesta entitat.

Laura Benseny i Cases, coordinado­ra general de relacions de l’entitat Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, assegura que fins ara els casos de contagis als campaments que controlen “són comptats”. I afegeix que “no hi ha hagut cap brot, però sí que s’ha hagut de tancar algun campament per positius entre alguns dels responsabl­es”.

Aquesta entitat mou al voltant de 16.000 persones per tot Catalunya. Laura Benseny informa que s’han creat bombolles de convivents de 24 persones als casals i de 30 quan es tracta de campaments.

Una altra mostra d’aquesta autoprotec­ció extra aplicada sense que ho demani ningú per entitats que treballen amb nens en activitats d’estiu “queda patent –afirma Alexis Serra, secretari d’Infància, Adolescènc­ia i Joventut de la Generalita­t– amb les proves de tests d’antígens per a treballado­rs i voluntaris impulsades des de les mateixes entitats”.

Per Serra, en aquests moments aquests cribratges massius, entre aquest públic tan jove que treballa en colònies i campaments, “són primordial­s”. Això explica que des del Departamen­t de Drets Socials, amb la col·laboració de Salut, s’hagi engegat un programa amb la instal·lació de punts per tot Catalunya per fer els tests. “S’ha de posar fàcil”, afegeix Serra. El Govern segueix gairebé al minut l’evolució en colònies i campaments “per si calgués prendre altres mesures”, anuncia Alexis Serra.c

 ?? FUNDACIÓ PERE TARRÉS / EP ?? En les activitats de lleure educatiu la mascareta continua sent obligatòri­a
FUNDACIÓ PERE TARRÉS / EP En les activitats de lleure educatiu la mascareta continua sent obligatòri­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain