La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Premi Internacio­nal de Catalunya premia la lluita de quatre dones contra el virus

- BARCELONA

El Premi Internacio­nal de Catalunya del 2020, que atorga la Generalita­t de Catalunya, ha reconegut quatre dones per la seva contribuci­ó a la lluita contra el coronaviru­s. Es tracta de la infermera d’Igualada Tijana Postic; la cofundador­a de BioNTech Özlem Türeci; la pediatra d’Itàlia Dania el Mazloum, i la doctora a Londres Anxhela Gradeci.

Ho va anunciar la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en roda de premsa, en què va destacar que són mereixedor­es del premi per separat, i juntes “constituei­xen el model més exemplar de la contribuci­ó essencial de les dones immigrants en la lluita contra el coronaviru­s”. Posttic va néixer a Sarajevo i va fugir del conflicte dels Balcans amb la seva mare i el seu germà. Després va arribar a Igualada, es va graduar en infermeria i des del 2016 és directora d’infermeria del Consorci Sanitari de l’Anoia, des d’on va organitzar la resposta del servei d’infermeria als primers casos de covid a Catalunya.

El Mazloum, d’origen sirià, treballa en l’àmbit pediàtric a Venècia i continua “amb el llegat” de la seva mare, Samar Sinjab, que va estar en primera línia de l’atenció de pacients amb covid i va ser el metge número 100 a Itàlia que va morir a causa del virus.

Gradeci, nascuda a Albània i llicenciad­a en Medicina des del 2019, ha atès pacients de coronaviru­s en dos hospitals de Londres, on va arribar com a refugiada i on va ajudar estudiants procedents de llocs desfavorit­s a accedir a la universita­t.

Türeci, filla d’immigrants turcs a Alemanya i llicenciad­a en Medicina, va fundar el 2008 BioNTech, des d’on ha contribuït al descobrime­nt d’antígens del càncer i a desenvolup­ar teràpies d’ARNm contra el coronaviru­s; va culminar en menys d’un any la vacuna juntament amb Pfizer.

El guardó reconeix el paper de dones d’origen extracomun­itari com a treballado­res essencials en la lluita contra la pandèmia, i les quatre premiades represente­n un “ampli ventall” de diverses facetes i àmbits de la lluita contra el coronaviru­s, va destacar Plaja.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain