La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fons marins contra el dolor

L’hospital del Mar fa servir ulleres de realitat virtual per alleujar en cada diàlisi

- ANA MACPHERSON Barcelona

Toca diàlisi. Tres vegades a la setmana. Una agulla de les grans en una vena i una altra en una artèria. És un moment delicat. Fa mal. Així doncs, s’aprecia especialme­nt que et toqui la infermera en qui confies habitualme­nt els teus cinc o deu minuts de tràngol, fins que la sang comença a circular pel filtre i torna al cos.

A nefrologia de l’hospital del Mar utilitzen ulleres de realitat virtual per a aquest moment. Objectiu: distreure i relaxar. I ho han aconseguit. Fons marins, cascades i passejos per la muntanya susciten reaccions –Oh! Que bonic!– que emocionen els profession­als.

“Els arriba a treure la son”, assegura Eva Barberó, cap d’infermeria d’hemodiàlis­i. “És un moment difícil quan entren per connectar-se a la màquina i esperen el catèter, les agulles. Depèn molt del llindar del dolor de cadascú. Però, quan no veuen la infermera que coneixen, l’angoixa es multiplica. Intentes relaxar-los, parlar d’altres coses. Amb les ulleres aconseguei­xes que estiguin distrets, en un altre lloc, i ho notes als braços o a les cames”.

En lloc de mirades d’angoixa i gestos contrets, cosa que complica una mica més la punxada, els pacients cecs en aquell instant gaudeixen d’una immersió entre peixos i tortugues, gairebé notant com els esquitxa l’aigua de les cascades.

Els més joves han provat un joc en què es pot capturar un tauró o algun altre exemplar marí de la llista que apareix al visor. Aconseguir-ho puntua. “Per als menys habituats als jocs va acabar sent estressant, perquè augmenta la velocitat a mesura que avança”, reconeix Marta Argilés, psicòloga de nefropatie­s i qui ha dirigit el projecte. “En canvi, les cascades i el passeig pel fons marí, sense haver d’intervenir, només gaudir,

El moment de punxar una vena i una artèria perquè la sang passi pel filtre “els arriba a treure la son”

van funcionar molt més bé”, explica.

Amb un tipus de vídeo i un altre aconseguei­xen el seu objectiu: distreure del dolor i relaxar el pacient, i un 78% de les infermeres de l’equip ho corroboren. Aquesta reducció dràstica de la tensió millora la feina, perquè causa menys dolor i, a més a més, ells estan més tranquils, cosa que afavoreix prendre decisions amb més llibertat sobre la canalitzac­ió de les agulles.

“Els resultats de la prova pilot han estat significat­ius tant en percepció del dolor com en l’ansietat que genera l’anticipaci­ó”, explica l’experta.

La percepció dels pacients que l’utilitzen –el dolor és difícil de mesurar d’una altra manera– és, en una escala de l’1 al 5, un punt menys de dolor i gairebé un altre punt menys en ansietat.

La prova es va fer en col·laboració amb l’empresa Psious, amb experiènci­a en realitat virtual en diferents situacions de dolor. “Tenim 72 entorns creats per nosaltres, però necessitem aquestes investigac­ions per veure la utilitat de cadascun”, explica José Díaz, psicòleg del Psious. “Funcionen bé els de mindfulnes­s, perquè indueixen a la relaxació i distreuen d’aquest moment. El joc dels peixos, per exemple, és molt útil per a un dolor agut, perquè obliga a una atenció selectiva. No funciona, en canvi, davant un dolor crònic”.

Ho van provar 25 pacients durant tres setmanes. Ara ho reclamen.c

 ??  ?? Les ulleres porten el pacient pel fons del mar, que el distreu del moment més dur de la diàlisi
Les ulleres porten el pacient pel fons del mar, que el distreu del moment més dur de la diàlisi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain