La Vanguardia (Català-1ª edició)

A quin drama familiar va haver de fer front Jane Fonda quan tenia 12 anys?

- ASTRID MESEGUER

Parlar de Jane Fonda és parlar d’una de les millors actrius vives de la història del cinema, guanyadora de dos premis Oscar per Klute i Tornar a casa. A 83 anys, segueix al peu del canó i ha acaparat l’atenció del públic durant els últims anys gràcies a l’èxit de la sèrie de Netflix Grace i Frankie, que coprotagon­itza amb la seva amiga Lily Tomlin. Activista compromesa, en l’última edició dels Globus d’Or va recollir el premi Cecil B. DeMille a la seva brillant trajectòri­a i va dedicar gran part del discurs a la diversitat.

Però malgrat la fama i una envejable energia, la vida de la filla de l’inoblidabl­e Henry Fonda no sempre ha transitat per una desitjada estabilita­t. Nascuda el 21 de desembre del 1937 a Nova York, la Jane i el seu germà Peter van viure la infantesa i joventut amagant sempre els seus veritables sentiments. A casa eren poques les vegades que la família es reunia per dialogar. Henry Fonda era un gran actor, sí, però també un ésser turmentat que no va saber mai comunicar-se amb els fills.

La relació amb la seva mare era una mica més propera, però Frances Ford Seymour es va suïcidar als 42 anys tallant-se el coll amb una fulla d’afaitar a la institució mental on estava reclosa. En Henry va amagar els fets als fills i els va dir que havia mort d’un atac de cor. La Jane, de 12 anys, va descobrir la veritat llegint una revista i va estar en estat de xoc durant temps.

 ??  ??
 ?? DOUG PETERS / GTRES ?? L’actriu Jane Fonda
DOUG PETERS / GTRES L’actriu Jane Fonda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain