La Vanguardia (Català-1ª edició)

La consogra de Goya

El CAEM descobreix un retrat que el pintor va dedicar a la mare de la seva jove

- PAU ECHAUZ Lleida

Es deia Juana Galarza de Goicoechea. Va viure entre els segles XVIII i XIX, i una de les seves filles, Gumersinda Goicoechea, es va casar amb un jove anomenat Javier de Goya, fill del pintor de la cort, Francisco de Goya i Lucientes. El seu consogre la va retratar amb llapis en un petit dibuix de 7 centímetre­s de diàmetre que avui, més de dos-cents anys després de ser immortalit­zada, s’ha aconseguit autentific­ar com a original del genial pintor aragonès. El certificat d’autenticac­ió ha estat firmat, després de tres anys d’observació, proves científiqu­es, anàlisis i estudis per l’equip d’experts del Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM) de la Universita­t de Lleida.

El dibuix en miniatura representa el perfil d’una dona madura, vestida segons la moda de la primera dècada del segle XIX i pentinada amb els cabells recollits a l’estil regència. La peça, de gran qualitat, va ser elaborada probableme­nt a Madrid entre els anys 1805 i 1808, de manera resolta i dinàmica i amb un resultat fi i exquisit, segons explica el catedràtic d’Història de l’Art de la UdL i director del CAEM, Ximo Company, coautor del treball amb la investigad­ora Jésica Martí Egea. “Només podia haver dibuixat el retrat algú molt pròxim a la família Goicoechea, i, a més a més, havia de ser un artista de gran talent i una mà intuïtiva i entrenada, cosa que es fa evident en la facilitat amb què s’ha fet cadascun dels traços, sobretot la mata de cabells negres cresps que corona el retrat”, afirma Ximo Company.

La dona representa­da és de l’entorn directe de Goya i el tipus de peça –un retrat amb llapis– se situa dins de la producció goyesca, opinen els experts. “Està emmarcat en l’evolució dels seus retrats i en les formes que utilitzava per a la seva família. Els traços no només són goyescos, és que són de Goya”, afirmen Company i Martí, que han rebut el suport de l’especialis­ta en dibuixos goyescos Eloy Martínez Lanzas de las Heras. En un lateral del dibuix hi ha la paraula Goya, però no és la firma del pintor, sinó d’una inscripció identifica­tiva. “La firma i la paternitat de Goya la confereix el mateix dibuix”, afegeixen els investigad­ors.

El Retrat de Juana Galarza de Goicoechea pertany a un gran col·leccionist­a d’art del segle XX amb uns avantpassa­ts que el van adquirir com a obra de Goya, però fins avui no havia passat per l’anàlisi dels experts.c

 ??  ?? Juana Galarza de Goicoechea
Juana Galarza de Goicoechea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain