La Vanguardia (Català-1ª edició)

Luxe orquestral

- KARLES TORRA

Jazz at Lincoln Center Orchestra & Wynton Marsalis

Lloc i data: Palau de la Música (12/VII/2021) Festival de Jazz Barcelona

L’edició més llarga del festival de jazz barceloní va tenir un final feliç amb Wynton Marsalis i la Jazz at Lincoln Center Orchestra. A la prèvia del concert, Tito Ramoneda –director del certamen– va voler agrair als tècnics, col·laboradors, artistes i aficionats en general el seu suport durant aquests nou mesos d’autèntica “cursa d’obstacles’’, abans de lliurar a Wynton Marsalis la medalla d’or del festival, una distinció que el trompetist­a va agrair tres vegades.

Ja amb els quinze elements de la big band en escena, l’actuació va arrencar amb temes del trombonist­a Chris Crenshaw i del saxofonist­a Ted Nash, que es va marcar un solo preciós amb el soprano molt aplaudit pel públic que omplia el recinte. En un concert que va anar de menys a més, la formació va abordar després una esplèndida versió d’Aisha de McCoy Tyner, amb el saxo tenor de Walter Blanding i el piano de Dan Nimmer com a elements més destacats. Per submergir-se a continuaci­ó a les aigües llatines de 2/3s Adventure, un tema original del contrabaix­ista Carlos Henríquez, que es va beneficiar d’un explosiu i saborós solo del trompetist­a Kenny Rampton, a més de la brillant propulsió rítmica d’un Henríquez –molt inspirat també com a solista– i del bateria Obed Calvaire.

La sessió va arribar al punt més àlgid a propòsit de tres moviments de la Freedom Suite de Sonny Rollins. Originalme­nt composta per a trio i transforma­da en peça orquestral gràcies al magnífic arranjamen­t del saxofonist­a Walter Blanding, la seva interpreta­ció va vorejar l’excel·lència i va comptar amb els notables solos del mateix Blanding al tenor, de Wynton Marsalis a la trompeta, així com de Paul Nedzela al saxo baríton i dels trombonist­es Victor Goines i Chris Crenshaw.

Després de rebre una ovació de gala, la formació del Lincoln Center novaiorquè­s va arrodonir aquesta nit de luxe orquestral amb Jo Jo’s Mojo, un divertit original de Marsalis amb aires de boogaloo dedicat a Jo Jo White, jugador de bàsquet de la Universita­t de Kansas i figura de l’NBA als anys setanta.c

c c

c c c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain