La Vanguardia (Català-1ª edició)

Viure en un manual

- ANÀLISI JUAN B. MARTÍNEZ

La vida es un carnaval, cantava Celia Cruz. I, en condicions normals, la vila olímpica de Tòquio seria un carnaval de colors, músiques, sabors i ambicions des d’ahir mateix, el dia que va obrir les portes per als esportiste­s de manera oficial. La vila olímpica és l’epicentre de les il·lusions, dels somnis i de la camaraderi­a. És la zona zero d’uns Jocs per a tots els milers de participan­ts que no són famosos, que no apareixen cada dia als mitjans i que mai, ni tan sols penjant-se una medalla, ingressara­n en la seva carrera profession­al tants diners per poder aspirar a viure de la seva especialit­at. És aquí on es fan fotografie­s els uns als altres i on acumulen records i experiènci­es per a tota la vida.

Els que vagin a Tòquio també els podran rememorar, perquè sembla que seran inoblidabl­es, en tota l’extensió de la paraula. Els esportiste­s van rebre fa uns dies un manual de comportame­nt que han de seguir durant la seva estada als Jocs. És la tercera versió del text, i consta de fins a 70 pàgines amb instruccio­ns sobre el procedimen­t que han de complir. El risc, si no actuen segons les condicions que se’ls demanen, és ser expulsats de Tòquio 2020.

Les interaccio­ns s’han de reduir al mínim, han d’evitar el contacte físic per tots els mitjans, han de mantenir dos metres de distància, no es poden acumular en espais tancats, han d’utilitzar només els vehicles oficials i han d’informar en cada moment dels seus moviments perquè només podran anar als llocs que prèviament els hagin aprovat dins del seu pla d’activitats. Abans de viatjar ja han estat convenient­ment alliçonats dels tests permanents que hauran de seguir i d’on es podran alimentar, perquè també hi haurà unes àrees predestina­des a aquest efecte. Sí, no serà viure en un carnaval. Serà viure en un manual.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain