La Vanguardia (Català-1ª edició)

Funcas alerta de la cinquena onada per a la recuperaci­ó

L’entitat apuja la previsió del PIB al 6,3% el 2021

- LALO AGUSTINA Barcelona

La Fundació de les Caixes d’Estalvis (Funcas) va elevar tres dècimes, fins al 6,3 %, la previsió de creixement de l’economia espanyola per a aquest any però va advertir dels riscos per a la recuperaci­ó del sector turístic de la propagació de la variant delta del virus. L’entitat dependent de la CECA és més pessimista per al 2022, quan espera que el producte interior brut pugi només un 5,8%, quatre dècimes menys que en la seva projecció anterior.

Si no fos per l’impacte en el consum i els viatges de la cinquena onada del coronaviru­s –que ha tornat a obligar a les autoritats polítiques a aprovar noves restriccio­ns que afecten al consum–, el creixement del present exercici hauria estat tres dècimes més el 2022, fins al 6,1%. Així ho van explicar ahir Carlos Ocaña, director general de Funcas, i Raymond Torres, director de conjuntura de la mateixa entitat en una roda de premsa.

A l’altre costat de la moneda, la bona marxa del procés d’immunitzac­ió de la població espanyola es tradueix en una acceleraci­ó més alta de l’esperat al maig, quan es va realitzar l’anterior previsió. A l’anterior cal sumar-hi la recuperaci­ó de l’economia mundial després d’un any, el 2020, en què el PIB d’Espanya va caure un 11,2% i el conjunt del món es va contreure un 4,2%.

Per al proper any, la situació no està tan clara. Els nivells d’inflació –que als Estats Units estan ja en el 5,4%–, les restriccio­ns davant les noves variants del virus i la pèrdua de vigor d’alguns dels motors de la recuperaci­ó poden complicar l’escenari del 2022.

De tornada a Espanya, la principal preocupaci­ó és el turisme, tant pels efectes directes en el consum, l’ocupació i la recaptació fiscal com per l’efecte arrossegam­ent sobre el conjunt de l’economia. Funcas va rebaixar ahir les perspectiv­es per a la recuperaci­ó del turisme “en plena incertesa”

El turisme facturarà aquest any un 40% del seu nivell precovid i haurà d’esperar al 2022 per arribar al 85%

per les advertènci­es dels països sobre els viatges restant almenys tres dècimes a aquest creixement esperat.

En aquest sentit, Raymond Torres va dir ahir que, en principi, les seves previsions passen per aconseguir prop de 8.500 milions en ingressos per turisme durant aquest estiu, una xifra que és només el 40% de l’ingressat en el mateix període del 2019. Les xifres del 2020, amb una mobilitat gairebé inexistent, no serveixen per comparar res.

Ara, sembla ja enterrat el somni de tenir un bon estiu. “La imposició de noves restriccio­ns als viatges per part dels països d’origen frustraria aquestes expectativ­es, debilitant un teixit empresaria­l sobreendeu­tat i sense marge de reacció”, assegura l’informe de Funcas. El turisme va amb un gran retard en la recuperaci­ó i els ingressos per aquesta activitat no assoliran el 85% dels nivells prepandèmi­a fins a l’estiu del proper any.

Per a Funcas, un altre dels “riscos” és la inflació que, en el cas d’Espanya, pujarà fins al 2,5% el 2021 i caurà fins a l’1,6% el 2022. No són cotes insuportab­les, però sí indesitjad­es pels seus efectes. “Cada punt addicional d’inflació treu un punt de demanda interna”, va apuntar Torres, qui va afegir que aquest repunt tindrà un “efecte transitori”.c

 ?? JAVIER VALEIRO / ARXIU ?? Raymond Torres, director de conjuntura de Funcas
JAVIER VALEIRO / ARXIU Raymond Torres, director de conjuntura de Funcas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain