La Vanguardia (Català-1ª edició)

La inflació puja als Estats Units al ritme més ràpid des del 2008

Els preus pugen un 5,4% en relació amb l’any passat i un 0,9% el mes de maig

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

La inflació, gran qüestió a debat als Estats Units, va créixer el juny al ritme més ràpid en gairebé tretze anys, impulsada per la gran pujada del cost dels vehicles de segona mà i l’encariment dels aliments i de l’energia.

Segons les dades del Departamen­t Laboral, l’índex de preus de consum es va incrementa­r un 5,4% en comparació a fa un any. Aquest és el salt més gran des d’agost del 2008, just en les setmanes prèvies a la pitjor crisi financera.

Els economiste­s havien previst una pujada inferior, no superior al 5%. A partir de les dades oficials, els preus es van incrementa­r un 0,9% durant l’últim mes (es va pronostica­r un 0,5%), i ja s’havien enfilat un 0,6% al maig. Els preus del juny passat marquen l’encariment més fort en un mes des de juny del 2008.

“El que realment mostra això és que la pressió de la inflació és més aguda del que havíem apreciat i que serà aquí per un període llarg”, va assenyalar Sara House a la CNBC. L’economista de Wells Fargo’s va remarcar que hi ha àrees que mantindran aquesta pressió fins i tot després d’aquests pics aguts.

El principal encariment va ser el dels vehicles i camions de segona mà. Representa un terç, amb una pujada del 10,5% en relació amb el mes anterior.

La inflació s’ha anat enfilant, a mesura que la recuperaci­ó econòmica continua, per diversos factors, sobretot pel coll d’ampolla a la cadena d’abastament i l’extraordin­ària demanda registrada una vegada que es van aixecar les restriccio­ns per la pandèmia.

Aquest element, segons l’administra­ció del president Joe Biden, exerceix una distorsió, ja que durant mesos els negocis van afrontar una greu crisi a l’estar tancats i els ciutadans no van tenir oportunita­t de gastar i es va generar un estalvi que ara floreix.

Per aquesta raó, tant la Reserva Federal (Fed) com el Govern federal afirmen que es tracta d’una situació temporal i que la pressió actual començarà a debilitar-se així que es vagi normalitza­nt el consum.

Tot i això, els responsabl­es del banc central, com el seu president Jerome Powell, han reconegut que la inflació és més forta del que van pensar.

La clau de l’assumpte consisteix en el fet que una pujada ràpida de preus pot esprémer els consumidor­s si els salaris no augmenten i el repunt podria provocar que la Fed retrocedei­xi en el suport a l’economia si sembla que la inflació serà sostinguda. La política de la Reserva Federal de diners barats, a interès del zero o gairebé, resulta normalment bona per als mercats. Una retirada ràpida seria una mala notícia per als inversors en accions i en altres classes d’actius.c

 ?? THOMAS URBAIN / AFP ?? El preu dels cotxes augmenta
THOMAS URBAIN / AFP El preu dels cotxes augmenta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain