La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les reclamacio­ns al Banc d’Espanya es disparen un 45% en el 2020

- REDACCIÓ Madrid

El 2020, el Banc d’Espanya va rebre un total de 21.320 reclamacio­ns, la qual cosa suposa un 45,6% més que les emeses el 2019, tal com recull la memòria anual publicada ahir. A més, des del Banc d’Espanya van indicar que les reclamacio­ns mensuals de l’any passat mostraven una “clara tendència” a l’alça, que s’ha reforçat a la primera part d’aquest 2021, amb gairebé 13.000 queixes en el primer trimestre. D’aquesta manera, el Banc d’Espanya no descarta que la xifra d’aquest any “es quedi molt a prop dels màxims històrics del 2013, 2014 i 2017”.

“L’experiènci­a demostra que la xifra anual de reclamacio­ns està molt condiciona­da per factors com, entre d’altres, l’anunci o la implementa­ció de noves regulacion­s, l’expansió de notícies sobre productes bancaris o sobre circumstàn­cies esdevingud­es en el mercat financer i l’existència d’actuacions o pronunciam­ents judicials que afecten a les pràctiques de comerciali­tzació de les entitats financeres”, assenyala l’informe.

Tot i això, les reclamacio­ns d’usuaris de serveis financers relacionad­es amb la pandèmia van ascendir a 479, amb prou feines un 2,2% del total, entre moratòries hipotecàri­es, no hipotecàri­es, avals ICO i altres motius. En concret, les reclamacio­ns per moratòries hipotecàri­es van ascendir a 191 (0,9%), per 136 no hipotecàri­es, mentre que les vinculades als avals ICO en van sumar 110 més.

El director del departamen­t de conducta de mercat i reclamacio­ns del Banc d’Espanya, Fernando Tejada, va explicar, en declaracio­ns recollides per Europa Press, que es tracta d’un nombre “francament petit” i que no esperen que creixi ni vagi a més, en relació tant amb les moratòries com amb els avals. Sobre els préstecs avalats per l’ICO, Tejada va recordar que l’organisme responsabl­e de resoldre les reclamacio­ns és el propi organisme públic, que ha rebut entorn d’un miler de queixes –davant el milió d’operacions realitzade­s–.c

Les queixes d’usuaris relacionad­es amb mesures covid tot just represente­n un 2%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain