La Vanguardia (Català-1ª edició)

Abertis retalla 350 llocs pel final de les concession­s

El peatges s’aixequen el pròxim 1 de setembre

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

Abertis va posar ahir en marxa un expedient de regulació d’ocupació (ERO) que afectarà un total de 348 treballado­rs com a conseqüènc­ia de la finalitzac­ió el proper 31 d’agost de les concession­s de les autopistes AP-7 (Jonquera-Salou), AP-2 (Saragossa-Mediterràn­ia), C-31, C-32 i C-33 (Montgat-Palafolls). Són empleats que treballen en l’àrea de peatges i en els serveis centrals i de suport a aquelles autopistes.

L’empresa justifica l’ERO “per l’acabament el proper 31 d’agost del contracte de concessió d’aquestes vies de pagament i la seva reversió a l’administra­ció”. Després de la retallada d’ocupació, la plantilla d’Abertis a Espanya estarà formada per al voltant de 650 persones.

Fonts sindicals van dir que les indemnitza­cions per acomiadame­nt són les que ja estan pactades al conveni col·lectiu.

Rebran l’equivalent de 45 dies per any treballat fins al 2012 i 33 dies a partir de llavors.

L’acomiadame­nt dels treballado­rs posarà fi a un negoci que va arrencar el 3 de juliol del 1969 amb la inauguraci­ó del primer tram de 20 quilòmetre­s de peatge d’una autopista que connectava Barcelona amb Mataró.

Els tres trams d’Abertis que passaran a ser gestionats per l’Estat sumen en total uns 450 quilòmetre­s.

Avui dia encara no estan a punt els plecs de les condicions per als diferents contractes de mantenimen­t que traurà a concurs el Ministeri de Foment. Fonts sindicals van dir que entre les concession­s que s’alliberara­n hi ha uns 130 treballado­rs encarregat­s de tasques de conservaci­ó i mantenimen­t que passaran a les empreses a les quals s’adjudiquin aquests contractes de mantenimen­t.

El Govern central ha defensat els últims mesos que no és possible jurídicame­nt allargar les concession­s de les autopistes que vencen i que, en el cas de voler mantenir aquestes peatges, caldria anar a una nova licitació. L’Executiu es va oposar també a la petició que van fer algunes empreses com Abertis el mes de juliol de l’any passat per aconseguir de l’Administra­ció una “reclamació de reequilibr­i econòmic i financer pel confinamen­t derivat de l’estat d’alarma que va durar de març a juny”.

La reversió dels peatges es produeix quan el Govern central ha posat sobre la taula un peatge global que afecti totes les vies d’alta capacitat (autovies i autopistes) per finançar els costos del seu mantenimen­t i de la resta de la xarxa viària a Espanya.c

La plantilla d’autopistes del grup a Espanya quedarà reduïda a unes 650 persones

 ?? MARC ARIAS / ARXIU ?? Els peatges a Tarragona desapareix­eran l’1 de setembre
MARC ARIAS / ARXIU Els peatges a Tarragona desapareix­eran l’1 de setembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain