La Vanguardia (Català-1ª edició)

Excés de ministres

-

La imatge de la primera reunió del nou Consell de Ministres amb 22 membres, dos equips complets de futbol, al voltant del president Pedro Sánchez, oferia seriosos dubtes sobre l’eficiència de l’Executiu. Governar un país a partir de 22 ministeris i tots els alts càrrecs que depenen jeràrquica­ment de cada un d’ells no sembla una tasca gens fàcil. Sánchez sempre podrà dir que en té un menys que el tecnòcrata italià Mario Draghi, que va designar 23 ministres –15 polítics i 8 tècnics– quan va ser nomenat per al càrrec. Però és admissible preguntar-se si té sentit que hi hagi un Ministeri d’Educació, un altre d’Universita­ts i un tercer de Ciència i Innovació, o també que n’existeixi un d’Igualtat i un altre de Drets Socials.

Més enllà de les obligacion­s marcades pel pacte de govern amb Unides Podem, es pot inferir que buscar una simplifica­ció ministeria­l podria ser positiu. Un dels ministres caiguts en l’última crisi confessava en privat que, entre els membres del partit, els podemites i els independen­ts era molt complicat aconseguir la cohesió necessària perquè el Govern no grinyolés en excés.

La veritat és que l’alt nombre de membres del Gabinet permet a Espanya liderar el rànquing de dones ministres a Europa. Espanya és el país amb un percentatg­e més alt de dones en un govern: les seves 14 ministres suposen el 63,6% del total, percentatg­e al qual no arriben ni els països escandinau­s.

Però més enllà d’aquest bon missatge llançat a la societat, el dia a dia de l’acció de Govern no sembla, vist des de fora, com un exemple d’eficàcia. Justament ara que la Unió Europea ha donat llum verda a les primeres partides dels fons Next Generation serà quan la maquinària de l’Estat es posi a prova per aprofitar bé aquestes inversions i que no se’n quedin algunes sense cobrir o després puguin ser rebutjades per la Comissió Europea.

La complexita­t de l’operació, a la qual s’han d’afegir les peticions de les comunitats autònomes, converteix el repte en una cosa colossal. Serà la prova de foc per valorar l’eficiència o no de l’actual equip de 22 ministres.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain