La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les mesures de Macron fan que 2,2 milions de francesos es vacunin

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Les noves mesures anunciades dilluns passat pel president Emmanuel Macron, entre elles l’obligatori­etat del carnet sanitari per accedir a nombrosos locals públics, han tingut efectes immediats. Des de l’al·locució televisada i fins a mitja tarda d’ahir, més de 2,2 milions de ciutadans havien concertat una cita per vacunar-se. Aquest era l’objectiu principal de l’Elisi.

Pel que fa a la modalitat d’aplicació del carnet sanitari i els detalls, haurà de discutir-se al Parlament i el Consell d’Estat haurà de pronunciar-se sobre la seva constituci­onalitat. De moment el Govern francès ja ha relaxat les normes davant les queixes d’alguns col·lectius. Els nens i adolescent­s entre dotze i disset anys tindran de termini fins a finals d’agost per disposar de pauta vacunal completa. Milers de famílies temien que les seves vacances o les colònies escolars correguess­in perill.

També els empleats de bars i restaurant­s veuen allargat el termini. Hauran d’haver rebut almenys la primera dosi l’1 d’agost, dia en què entra en vigor el carnet sanitari per ser client en l’hostaleria.

La variant delta, mentrestan­t, continua avançant a França. La ciutat de Perpinyà i el departamen­t de Pirineus Orientals és el territori més afectat pel progrés de la pandèmia. També presenta molt males dades el nord de l’illa de Còrsega.

La responsabl­e de Sanitat i alcaldessa adjunta de Perpinyà, Christine RouzardDan­is, en declaracio­ns a la cadena BFM-TV, no va desaconsel­lar expressame­nt creuar la frontera espanyola i passar les vacances a Catalunya, però sí que va fer una crida a la prudència, sobretot als joves, per no dirigirse al país veí pensant només a anar-se de festa perquè la taxa de contagis és molt elevada.

Mentrestan­t, a la gairebé veïna Holanda, els contagis s’han multiplica­t per sis en el termini d’una setmana després de la decisió d’aixecar la major part de les restriccio­ns el passat 26 de juny, amb 52.000 noves infeccions respecte a 8.500 set dies abans. És l’increment

Perpinyà i la seva regió, molt afectats, no desaconsel­len passar les vacances a Catalunya

més ràpid des del començamen­t de la pandèmia. El primer ministre neerlandès, Mark Rutte, va reconèixer dilluns haver avaluat malament la situació. En gairebé 7.000 dels nous casos es tractava de persones que havien rebut la primera dosi de la vacuna (el 80% dels 17,5 milions d’habitants l’ha rebut), informa l’agència Reuters.

A Bèlgica els contagis també van en augment, en un 83% segons les últimes dades, comunicade­s dimarts passat. respecte a la setmana anterior. El ritme de vacunació és bo, tot i això, amb un 52% de la població adulta amb la pauta completa i el 81% amb la primera dosi.

Destaca tot i això a Bèlgica el cas particular d’una dona de noranta anys que va morir al març passat després d’haver contret les variants alfa i beta alhora. Es tracta del primer cas documentat al món.c

 ?? MICHEL EULER / AP ?? Una mare i les seves dues filles es vacunen alhora a París
MICHEL EULER / AP Una mare i les seves dues filles es vacunen alhora a París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain