La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden revisa la política cap a Cuba entre peticions d’una acció militar

La Casa Blanca assegura que les protestes influiran en el procedir dels EUA

-

participan­ts de la qual somien que els Estats Units els escolti. No hi ha dubte de què les ones de Pàtria o vida han arribat a Miami i Washington, encara que reverberen de forma molt diferent.

Jean Psaki, portaveu de la Casa Blanca, va reiterar aquest dimecres que el Govern de Joe Biden continua en el procés de revisió de la política cubana, sense ocultar que qualsevol modificaci­ó buscarà incentivar un canvi de conducta de l’executiu a l’illa per tal d’influir en el benestar polític i econòmic dels ciutadans.

Malgrat que a l’arribar al càrrec no va posar Cuba entre les seves prioritats, Biden va assegurar en campanya que l’enduriment de les relacions adoptat pel seu predecesso­r no havia suposat beneficis per als cubans i

A Miami es demana fins i tot organitzar una operació armada, però els demòcrates ho descarten

va apostar per tornar al desglaç de Barack Obama. Les seves intencions de reobrir vols i permetre la tramesa de remeses, qüestions per les quals apostaven els analistes, potser es veuen transforma­des després dels esdevenime­nts de l’11 de juliol.

“No hi ha dubte que les protestes del cap de setmana i el que ha ocorregut en els últims dies han estat esdevenime­nts significat­ius i tindran un impacte en el nostre procedir”, va dir Psaki.

La portaveu va atribuir a la violenta repressió i les represàlie­s el que s’hagin frenat les protestes, però va descartar, ara per ara, que Biden viatgi a Florida i faci un discurs. Aquesta és una de les peticions que li arriben des de Miami i no precisamen­t la més radical. Algunes veus, com la de l’alcalde de la ciutat, el republicà Francis Suárez, van suggerir estudiar la possibilit­at d’una operació militar.

“No tindrem mai una intervenci­ó militar a Cuba. Això és el que volen els fidelistes”, va replicar el senador demòcrata Bob Menéndez.

Entre altres advertènci­es, el ministre d’Exteriors cubà, Bruno Rodríguez, va avisar que qualsevol mesura provocarà “fluxos migratoris irregulars”, un altre èxode equiparabl­e a l’estil de Mariel.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain