La Vanguardia (Català-1ª edició)

Protestes amb 72 morts i onada de pillatges per l’empresonam­ent de Zuma

- XAVIER ALDEKOA Barcelona

Sud-àfrica viu una de les pitjors onades de violència de la seva història democràtic­a. L’empresonam­ent dijous passat de l’expresiden­t Jacob Zuma per desacatame­nt, després de negar-se a declarar diverses vegades per un cas de corrupció, va desencaden­ar una onada de protestes que ha degenerat en saquejos massius, que ha provocat 72 morts i 1.300 detinguts, ha interrompu­t el servei de diversos hospitals i ha deixat comerços incendiats i carreteres tallades.

Encara que les protestes es van iniciar per la tramesa a presó de Zuma, la magnitud del caos beu de l’enorme descontent­ament social, amb la meitat de la població per sota del llindar de la pobresa, i l’obscena desigualta­t que persisteix al país africà després de 27 anys del final de l’apartheid.

El president de Sud-àfrica, Cyril Ramaphosa, va mantenir ahir una reunió amb els líders de tots els partits del país i va qualificar els aldarulls d’“atac a l’ordre democràtic”. Les imatges caòtiques

El descontent­ament beu de la desigualta­t, amb la meitat de la població sota el llindar de la pobresa

se succeeixen des de fa dies, amb pillatges descontrol­ats, granges saquejades o enfrontame­nts entre manifestan­ts i civils armats. Entre les crides a la calma, ahir va tenir especial importànci­a la del rei Misuzulu Sinqobile kaZwelithi­ni, líder dels zulús, ètnia també de Zuma, que va advertir que el caos no era la manera d’expressar l’enuig i va condemnar els actes de “desgovern” de la nació zulu. Alguns experts veuen un interès ocult darrere de la virulència dels pillatges per enderrocar Ramaphosa.

La professora a la Universita­t de Johannesbu­rg Jane Duncan va assenyalar al diari sud-africà Mail&Guardian que les mobilitzac­ions “contenen elements d’una operació de contrainte­l·ligència contra un president en funcions”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain