La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Moncloa es reafirma en el decret d’estat d’alarma, que “va salvar 450.000 vides”

La ministra de Justícia subratlla que l’Executiu central s’alinea amb els cinc magistrats dissidents

- PEDRO VALLÍN Madrid

Hi ha desgrat, sorpresa i un notable malestar en el Govern de coalició i també entre els seus socis de legislatur­a per la insòlita decisió del Tribunal Constituci­onal de desautorit­zar parcialmen­t la declaració de l’estat d’alarma, que va permetre adoptar les mesures de lluita contra la pandèmia durant el 2020. Tots consideren que el pronunciam­ent del Constituci­onal, instat pel partit d’ultradreta Vox, contribuei­x a debilitar la seguretat jurídica i posa en relleu la intensitat del creixent enfrontame­nt entre l’Estat profund –singularme­nt les altes magistratu­res de la Justícia– i la voluntat democràtic­a de la majoria del Congrés dels Diputats, no en va la Cambra va ratificar cadascuna de les dues declaracio­ns de l’estat d’alarma, així com totes les pròrrogues.

La ministra de Justícia, Pilar Llop, va confirmar que el Govern central “respecta però no comparteix” la decisió. I va subratllar la dissensió del tribunal: “El Govern central respecta el criteri dels sis magistrats del Constituci­onal que han donat suport a la resolució, si bé considera que l’actuació de l’Executiu va ser d’acord als paràmetres constituci­onals, tal com han defensat en aquesta mateixa resolució cinc magistrats més del mateix òrgan”. I va al·ludir a pronunciam­ents anteriors del Suprem i del Constituci­onal.

La ministra va recordar que l’estat d’alarma és l’instrument específic, segons la llei que el regula, per a “crisis sanitàries com ara epidèmies i situacions de contaminac­ió greus”, i va al·ludir a estudis internacio­nals que, com el de l’Imperial College London, xifren en tres milions les vides salvades pel confinamen­t decretat per l’Executiu, tres dies després que l’OMS declarés la covid “pandèmia mundial”: “A Espanya el confinamen­t va salvar 450.000 vides”.

Hores abans de les paraules de Llop, fonts de la Moncloa es mostraven estupefact­es i “sorpreses” pel “caràcter inèdit” de la decisió, mentre que al PSOE eren encara més contundent­s i recordaven que Vox va votar el primer estat d’ alarma atès que “era absolutame­nt imprescind­ible per salvar vides i conforme a la Constituci­ó i a la llei orgànica de l’estat d’alarma”. Posen èmfasi en el fet que “tots els països del nostre entorn han recorregut a formules semblants, dins les seves respective­s legislacio­ns, per lluitar contra la pandèmia”. I assenyalen l’operació de desgast polític d’un recurs, “presentat per Vox, una formació que, per cert, va votar a favor de l’estat d’alarma”, recorda el Govern central.

Des d’Unides Podem el més explícit va tornar a ser el portaveu parlamenta­ri, Pablo Echenique, que va fer servir Twitter per qüestionar el tribunal: “El mateix dia el Tribunal Constituci­onal impedeix de localitzar la fossa de García Lorca –per la inadmissió del recurs de la neta de Dióscoro Galindo, assassinat juntament amb Lorca, per buscar la fossa on reposen les restes de tots dos– i tomba l’estat d’alarma que va salvar centenars de milers de vides”. I tancava amb sarcasme: “Ja de pas, que es canviïn directamen­t el nom a Tribunal Voxtitucio­nal i es presentin a les eleccions”.c

Llop recorda que es va utilitzar el precepte indicat, segons la llei, per a “crisis sanitàries com ara epidèmies”

 ?? CHEMA MOYA / EFE ?? Pilar Llop durant la presentaci­ó de la Carta de Drets Digitals
CHEMA MOYA / EFE Pilar Llop durant la presentaci­ó de la Carta de Drets Digitals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain