La Vanguardia (Català-1ª edició)

Malestar al Govern pel possible endarrerim­ent de la comissió bilateral

La Moncloa té coll avall que la cita s’ajornarà al setembre per la renovació de ministres

- ÀLEX TORT Barcelona

Amb Miquel Iceta al capdavant del Ministeri de Política Territoria­l, els treballs per establir l’ordre del dia de la comissió bilateral Generalita­t-Estat i fixar la data avançaven. Però el socialista ha canviat de cartera i ara és a Cultura i Esports, i no només s’ha aturat aquesta progressió, sinó també el contacte. Laura Vilagrà, consellera de Presidènci­a, i la nova ministra de Política Territoria­l i portaveu del Govern central, la manxega Isabel Rodríguez, encara no han parlat, i al Govern català mostren el seu neguit per la possibilit­at que la trobada no es faci al juliol, tal com es van comprometr­e els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès el 29 de juny.

“Crec que ara és inevitable portar-la al setembre”, afirmen fonts del Govern espanyol sobre la reunió. La raó? Pel mer fet del relleu. Rodríguez acaba d’aterrar i encara ha de formar tot el seu equip. A més, des de la Moncloa admeten que la nova ministra no tenia cap constància que la comissió bilateral s’hagués previst per al juliol.

A la Generalita­t comencen a assumir el canvi de data, però ho fan molestos. Retreuen a Sánchez que, tenint més que probableme­nt al cap la remodelaci­ó del Govern central, es comprometé­s amb Aragonès a reunir al juliol la comissió bilateral, sabent que el canvi de titular al Ministeri “modifica tempos i ritmes”.

“És un compromís i s’ha de complir”, addueixen a Palau, alhora que tenen clar que si finalment s’ajorna al setembre tindran dret “a la rebequeria, però poca cosa més”. “No hi ha d’haver cap motiu perquè canviïn els terminis”, va dir dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

A l’Executiu català veuen més hàndicaps en la nova ministra. Hi ha la sensació que amb Iceta l’entesa podia haver estat difícil, però més factible, ja que argumenten que coneix “la realitat catalana”. Es tem que amb Rodríguez la situació sigui semblant a la de tornar a un punt de partida. A més, la ministra és considerad­a molt pròxima a Emiliano García Page, el president

Al Govern critiquen que Sánchez fiés la reunió al juliol sabent que el canvi al ministeri “modifica els tempos”

de Castella-La Manxa, molt crític amb Pedro Sánchez.

La comissió bilateral, recollida a l’Estatut, és “el marc general i permanent” de relació entre els dos executius. Està pensada per tractar-hi molts àmbits, ja siguin competenci­als, econòmics, socials o en matèria d’acció exterior, per exemple. A la propera reunió, la part catalana té clars els temes a tractar: que es retiri el recurs d’inconstitu­cionalitat contra la llei catalana del lloguer, el traspàs d’infraestru­ctures com el port i l’aeroport de Barcelona o el Consorci de la Zona Franca, traspàs de les beques, compliment de la llei de dependènci­a o la gestió dels fons europeus per a la pandèmia.

Tot i que a l’Estatut es diu que s’ha de reunir “almenys dues vegades l’any i sempre que ho demani una de les dues parts”, fins ara només ho ha fet nou vegades des del 2007, i sempre amb governs socialiste­s a la Moncloa. La darrera, l’1 d’agost del 2018.c

 ?? DANI DUCH ?? Rodríguez va agafar el relleu dimarts a Montero com a portaveu
DANI DUCH Rodríguez va agafar el relleu dimarts a Montero com a portaveu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain