La Vanguardia (Català-1ª edició)

Donar temps al temps

-

És possible que Pedro Sánchez tingui a la tauleta de nit La anatomía del poder, un llibre antic però actual de l’economista John Kenneth Galbraith, on analitza els mecanismes de la il·lusió del poder. A les seves pàgines s’adverteix que la credibilit­at del que mana depèn que els altres el considerin poderós. L’autor adverteix que per aconseguir-ho disposa de tres mitjans: l’amenaça, la compensaci­ó i la persuasió. D’això va l’obra i en això està el president espanyol. Saber dividir els enemics, però també els amics. Buscar els equilibris interns en el Govern i el partit. I mostrar-se com el campió del diàleg, però sent conscient que hi ha qüestions que només resol el monòleg.

I com queda el contenciós català en aquest esquema després de la crisi política? Segons diuen alguns,

Sánchez no vol que el contenciós català monopolitz­i la resta de la legislatur­a

encapsulat, que no significa oblidat. És un assumpte que serà present en la segona meitat de la legislatur­a, però compartint protagonis­me amb altres qüestions troncals, com la recuperaci­ó econòmica, el repartimen­t dels fons europeus o l’agenda de la sostenibil­itat. No és casual que el Ministeri de Política Territoria­l hagi passat d’un català a una castellano­manxega, que a més serà portaveu del Govern. Amb això no només es neutralitz­en les crítiques del president d’aquesta comunitat, Emiliano García-Page, sinó que també s’envia un missatge a la Generalita­t en el sentit que l’Executiu vol obrir el focus a altres assumptes.

Fa una setmana, l’expresiden­t José Luis Rodríguez Zapatero, que en cinc anys ha passat de no mantenir cap relació amb Sánchez a ser una persona molt propera, va aprofitar la presentaci­ó d’un llibre per dir que el gran tema d’Espanya és Catalunya, que els indults ajudaven a calmar i afavorir el clima polític català, “però per reconstrui­r això caldran almenys quatre o cinc anys”. I encara va afegir que estava esperançat perquè els que van proclamar la independèn­cia saben que no és viable i ho tenen interiorit­zat, i perquè hi ha un govern disposat a prendre la iniciativa i a treballar per al retrobamen­t. Més o menys el que pensa Pedro Sánchez. I fins i tot el que recomanava Galbraith per als assumptes insolubles.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain